Ünnepvárás a rácsok mögött

2021.12.17. 07:00

Így telik a karácsony a debreceni börtönben

Bár a fogvatartottak nem fogadhatnak látogatókat, az adventi hangulat a rácsok mögött is megelevenedik.

Forrás: illusztráció / MW-archív

Továbbra sem találkozhatnak hozzátartozóikkal a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet lakói, a szigorú járványügyi protokoll miatt legfeljebb online tarthatják a kapcsolatot a külvilággal. Az ünnepek közeledtével különösen nehéz lehet számukra szeretteik hiánya, ennek okán arról érdeklődtünk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságtól, hogyan telik majd a karácsony a börtönfalak között.



A járványügyi helyzetre tekintettel a fogvatartottak továbbra sem fogadhatnak látogatókat, de kiemelt figyelmet fordítunk a jogszabályban meghatározott kapcsolattartási jogaiknak egyéb módon történő érvényesülésére, ezért biztosítjuk számukra a hosszabb időtartamú telefonálást, valamint a Skype-alapú online videótelefonálás lehetőségét

 – hangsúlyozták válaszukban.



Mint írták, a büntetés-végrehajtási szervezet folyamatosan monitorozza, elemzi és értékeli mind a hazai, mind a nemzetközi járványügyi adatokat, valamint a szomszédos országok büntetés-végrehajtási szervezeteinek ezirányú tevékenységét. Döntéseit mindig az Operatív Törzs, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ irányelvei és szakmai útmutatásai alapján hozza. Leszögezték, addig maradnak érvényben a megelőző intézkedések, amíg azokat a kollégáik és a fogvatartottak egészségének megóvása szükségessé teszi. Amennyiben kedvező változás következik be a járványügyi helyzetben, azonnal tájékoztatják a fogvatartottakat és hozzátartozókat.



Ennek kapcsán megtudtuk, a debreceni büntetés-végrehajtási intézetben a fogvatartottak és az ott dolgozók körében egyaránt folyamatosan zajlik a harmadik oltás beadása.



Lesz ajándék a fa alatt


Az adventi hangulat mindazonáltal a látogatási tilalom és a járvány árnyékában is beköltözött az intézet falai közé, ahol koszorúk és karácsonyi képek hirdetik Jézus születésnapjának közeledtét. A fogvatartottak a körleten négy fenyőfát díszítenek fel, így megidézve a karácsony szellemét – tudtuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságtól.


A bentlakók számára az ajándékozás öröme sem marad el. Letéti pénzükből ugyanis édességet vásároltak nehéz sorsú gyermekek részére, akiket saját készítésű, hóember formájú dísztárgyakkal is meglepnek. Az ajándékokat a dolgozók fogják átadni az intézményben elhelyezett gyerekeknek.



Lelki gyakorlat



A befelé fordulás, az elcsendesedés és a várakozás időszakában megnő a lelkészi foglalkozások száma, ezen alkalmakkor rendszeresen felelevenítik a karácsonyi hangulatot a fogvatartottak számára. Az intézet lelkésze december 25-én ráadásul négy alkalommal is tart ünnepi istentiszteletet.



A rabok pszichés állapotára ugyanakkor a személyi állomány is kiemelt figyelmet fordít. Az elítéltek hangulatát folyamatosan figyelemmel kísérik a szolgálatban lévők. Így a rászorulók a reintegrációs tiszt, a lelkész és a pszichológus segítségére is számíthatnak karácsonykor ugyanúgy, mint az év bármely szakában.

 

VTN

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában