Határozott célok

2021.10.13. 07:00

Teljes lefedettséget szeretne elérni a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke

Nagy hangsúlyt fordítana a szakmai fejlesztésre is a megyei polgárőrszövetség régi-új elnöke.

Fotó: Bekecs Sándor

Újabb öt évig Boros Viktor látja el a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöki feladatait. Az előző fél ciklusa alatt nemcsak a ráhagyományozódott feladatokkal, de a koronavírus-járvány adta teendőkkel is meg kellett küzdenie polgárőreivel.

– Az előző elnök lemondott, így 2018-ban választás útján kaptam meg a lehetőséget. Most a küldöttség jelentős többséggel ismételten nekem szavazott bizalmat, hogy ellássam az elnöki feladatokat – idézte fel a régi-új elnök. Mint fogalmazott, az akkori elnökségét örökölte, most olyan csapatot választott maga mellé, akikkel egyformán képzelik el a megyei polgárőrség jövőjét. – Szerencsére nem volt új a feladat. 25 éve vagyok polgárőr, az elmúlt tíz évben pedig elnökhelyettes voltam – tette hozzá.

A veszélyhelyzetben is jelen

Az utóbbi két évben rengeteg feladatot láttak el a megye polgárőrei. Segítettek a járvány elleni védekezésben, a rendőrséggel közösen határmenti járőrözésben vettek részt. Tették mindezt a hagyományos feladataik mellett.

Közel 900 ezer munkaórája volt a megyei polgárőröknek tavaly. Ez rettentően magas, tekintve, hogy mindezt a szabadidejükből áldozták fel.

Mint kifejtette, a járványidőszakban karanténfigyelésben vettek részt, ételt szállítottak, majd a második és harmadik hullám ideje alatt segédkeztek a lakosoknak az oltópontokra való eljutásban is. Hozzátette, rengeteg támogatást kaptak az Országos Polgárőr Szövetségtől (OPSZ) is, amely maszkokat, kesztyűket és fertőtlenítő folyadékot is biztosított a számukra.

– Mivel határmenti megye vagyunk, így néhány egyesületünk részt vett az OPSZ határvédelmi tagozatának munkájában is. Ennek lényege, hogy a polgárőrök a rendőrség munkatársaival közösen járőröznek – ismertette.

Jelenleg 145 polgárőr lát el határvédelmi feladatokat ebben a tagozatban, ők a hagyományos járőrszolgálatuk mellett végzik mindezt.

Kevés az utánpótlás

Az alapfeladataikon felül is bőven vannak olyan akciók, események, melyekben aktív közreműködők megyénk polgárőrei. Jelenleg tíz járásban 3348 egyesületi tag végzi mindezeket nap mint nap.

– Nagy célom az, hogy teljes lefedettsége legyen a megyének. 81 település van, de nekünk csak 71 egyesületünk. Valahol az önkormányzat nem szeretné, máshol nem jön össze a megfelelő létszám a megalakuláshoz. Ezen szeretnék javítani – avatott be Boros Viktor a következő évek egyik hangsúlyos feladatába. Az utánpótlásról elmondta, kevés fiatal belépőjük van. Legtöbben csak annyi időre állnak be önkéntesnek, amíg le nem dolgozzák a kötelező ötven órájukat. – Valahol ez érthető is. A kisebb településeken alig töltik az idejüket a fiatalok, másik városba járnak iskolába. Nem is tud kialakulni bennük az a kötődés, ami az elhivatottsághoz vigye őket – fejtette ki.

A megyei szövetséghez tartozó egyesületek jelenleg 77 autóval, 121 darab kerékpárral, 39 robogóval és 18 darab elektromos kerékpárral tudják végezni tevékenységüket. Ezek egy részét a megyei szövetség saját költségein szerezte be.

– A jövőre tekintettel fontosnak tartom a jó kapcsolatot, az egységes irányt az országos szövetséggel. Célom, hogy minél több támogatást tudjak az itteni egyesületeknek elérni, hisz ez a dolgom, erre kaptam a felhatalmazást – hangsúlyozta. A támogatásokat főleg új eszközök, járművek beszerzésére fordítanák. – A technikai fejlődés mellett célom a szakmai fejlesztésre is törekedni. Az OPSZ működtet egy polgárőr akadémiát, ez egy egyhetes bentlakásos képzés, ebbe szeretném bevonni minél több tagunkat. Illetve tervezek megyei képzéseket is szervezni – emelte ki Boros Viktor.

A technikai és szakmai fejlődés mellett fontosnak tartja a polgárőrök elismerését is. Az országos kitüntetések mellett létrehozták a Hajdú-Bihar Polgárőre címet, melyet minden évben kétszer osztanak ki a tíz járás 1-1 polgárőrének.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában