ugorhat a rendszám is

2021.04.18. 07:30

Szigorúbban ellenőrzik a horrorkaravánokat

Februártól akár félmillió forintos bírságot is kaphatnak a szabálytalanul vontatók.

Fotó: police.hu

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akiket veszélyes járműszerelvénnyel csípnek el a magyar utakon. A közlekedési törvény február 1-jén életbe lépő szigorítása nyomán ugyanis félmillió forintra emelkedett az úgynevezett horrorkaravánok vezetőire és üzembentartóira kiróható közigazgatási bírság mértéke – írja a kományhivatal.hu. A büntetési tételt azért emelték meg, hogy a hatóságok hatékonyabban léphessenek fel a veszélyes vontatmányokkal szemben, és biztonságosabban lehessen közlekedni a magyar közutakon. Korábban csak a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók rossz műszaki állapotát, elégtelen rakományrögzítését ellenőrizhette a hatóság, a mostani változás azonban lehetővé teszi a túlsúlyos vagy szabálytalanul vontatók ellenőrzését és szankcionálását az M1 és N1 járműkategóriára is. Ez azt jelenti, hogy a személyautókból vagy kisebb méretű tehergépkocsiból álló járműszerelvények is büntethetők.

Megkeresésünkre a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, a megyében elsősorban a közúti határátkelőhelyekre vezető főútvonalakra és megyénk gyorsforgalmi útszakaszaira (M3, M4, M35 autópálya) jellemző a túlsúlyos járműszerelvények közlekedése. Tájékoztattak arról is, hogy az utóbbi években megjelenő horrorkaravánok szinte minden esetben külföldi – elsősorban román és bolgár hatósági jelzésű – járművek által vontatott olyan járműszerelvények, melyek egyszerre több gépkocsit szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat sokszor nem megfelelően rögzítve. Jellemzően Nyugat-Európában vásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat juttatnak el a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre több gépkocsit szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon.

Ki is tilthatja

Válaszukban kitértek arra is, a módosítást követően a kiszabható maximum félmillió forintos közigazgatási bírság mellett a rendszám és a forgalmi engedély is elvehető. A megyei rendőr-főkapitányság közölte, a továbbhaladás kötelező feltétele a bírság megfizetésén túl a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése. A jogszabály-módosítás egyúttal a járműszerelvények forgalomból történő azonnali kitiltását is lehetővé teszi, így hatékonyabbá válik a járművek üzembentartóival, vezetőivel szembeni fellépés.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a túlsúlyos járművek közlekedését leginkább érintő útszakaszokat. A police.hu híradásai szerint Hajdú-Bihar megyében több mint húsz esetben intézkedtek a rend­őrök túlsúlyos járműszerelvényekkel szemben. Nagykerekinél, a határátkelőhelyen fogtak már olyan járműszerelvényt, ami másfél tonnával meghaladta a megengedett legnagyobb össztömeget. Az M3-as autópálya hajdú-bihari szakaszán horogra akadt olyan horrorkaraván, ami közel 3,3 tonnával volt nehezebb a megengedettnél. Volt olyan hétvége áprilisban, amikor az M3-as autópályán három esetben is intézkedtek, a Polgárnál és Hajdúnánásnál tetten ért sofőröket a rendőrök több százezer forint közigazgatási bírsággal sújtották, és a bírság megfizetéséig visszatartották őket. Az ellenőrzés folyamatos, a rendőrök ezért is fognak újabb és újabb horrorkaravánokat a megyei utakon.

Nehezebb őket irányítani

A megengedett legnagyobb össztömeget túllépő járművek a szerkezeti sérülés lehetősége miatt balesetveszélyessé válhatnak, valamint nehezebben lehet őket irányítani. Az ilyen túlsúlyos és nem megfelelő rögzítéssel közlekedő járműszerelvények a jármű adottságából adódóan nagymértékben veszélyeztetik a közúti közlekedésben résztvevőket. Veszélyt rejt magában a túlsúly például sávváltáskor, hirtelen fékezéssel történő megállásnál, de a jármű nem megfelelő menetstabilitása is gondot okozhat.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában