Rablógyilkosság kísérlete

2021.03.01. 10:11

Akár egy kémfilmben: a vádlottak fordítóprogrammal kommunikálhattak betörés közben

A Debreceni Törvényszék nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, éjjel, erőszakkal elkövetett magánlaksértés bűntettében, valamint lopás vétségében mondta ki bűnösnek az elkövető külföldi állampolgárt és fiatalkorú magyar bűntársát.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az elkövetéskor 14,5 éves állami nevelt fiatalkorú vádlottat 3 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A felnőttkorú vádlott büntetése 9 év 6 hónap fegyház. A törvényszék e vádlottat 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra is ítélte – írja a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

A lakásotthonból szökésben lévő fiatalkorú vádlott 2018 decemberében ismerkedett meg a családjánál vendégeskedő külföldi állampolgárságú férfival, aki a Magyarországról történő elutazásához szükséges készpénz előteremtése érdekében rávette a fiatalkorú vádlottat, hogy bűncselekmény elkövetése útján szerezzenek pénzt. Először egy édességboltba próbáltak betörni egy feszítővas segítségével, azonban mivel megszólalt a riasztóberendezés, ezért elmenekültek a helyszínről. Menekülés közben egy büféhez értek, ahol a ponyva kivágása és a kiszolgáló ablak betörése után sikerült a pénztárgépből eltulajdonítani 20 000 forintot.

A két betörést követően – mivel az eltulajdonított pénz kevésnek bizonyult – az egymással mobiltelefon fordítóprogramján keresztül kommunikáló vádlottak elhatározták, hogy betörnek egy élelmiszerbolt felett lakó nő házába. A vádlottak arcukat eltakarva és kesztyűt húzva a kerítésen átmászva bejutottak a ház udvarára, majd megpróbálták az ablakot kifeszíteni. A sértett kutyái ugatni kezdtek, amelyre az asszony felébredt, villanyt gyújtott és bejárati ajtóhoz ment, hogy a kutyákat elengedje. Az ajtó kinyitása után a vádlottak rögtön rátámadtak, visszalökték a házba, ahol testszerte bántalmazták, miközben pénzt követeltek tőle. Ezt követően hosszabb időn keresztül telefonzsinórral megkötözve tartották a sértettet, szemét, száját bekötve, mialatt a fiatalkorú sértett értékek után kutatott. Külföldi társa folyamatosan azzal fenyegette a sértettet, hogy „megdöglesz!”. A nő félve attól, hogy meghalhat, a további bántalmazás elkerülése érdekében az értékei átadását helyezte kilátásba. Ekkor levágták a kezéről a telefonzsinórt és a házban tartott több százezer forint, valamint a sértett mobiltelefonja elvételével elmenekültek a helyszínről. A sértett a bántalmazás során töréses sérülést szenvedett, valamint a fejet ért ütések következményeként vérömleny alakult ki. Emiatt később életveszélyes állapotba került, amely azonnali műtéti beavatkozást igényelt.

A megyei főügyészség mindkét vádlott terhére a büntetések súlyosítása végett jelentett be fellebbezést. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a jogorvoslat indokolásával egyetértésben az élet elleni bűntett kísérletének kiemelkedő tárgyi súlyára, az idős sértett szükségtelenül brutális bántalmazására, valamint a vádlottak társadalomra veszélyességének magas fokára hivatkozással tettarányos, a büntetés középmértékét megközelítő szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A társadalom védelme ilyen elkövetőkkel szemben csak példás büntetéssel biztosítható, amely egyben az általános megelőzés törvényes céljának teljesülését is garantálja. A polgárok személyének és javainak biztonsága alapvető társadalmi érdek, a nyugodt élet feltétele.

A vádlottak védői a nem jogerős ítélettel szemben részben eltérő tényállás és bűncselekmény minősítés, részben pedig a büntetés enyhítése céljából éltek jogorvoslattal. Az ügyben a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla határoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában