sziréna

2021.02.03. 11:41

Halálos áldozatot követelt a hosszúpályi lakástűz

Információink szerint egy ötven év körüli férfi vesztette életét.

Fotó: Kiss Annamarie

Kigyulladt egy kilencven négyzetméteres családi ház a Hajdú-Bihar megyei Hosszúpályiban, a Rózsa utcában, az ott élő férfi életét már nem tudták megmenteni.

– Berendezési tárgyak, a ház egyik szobájában az ágy, a mellette lévő szekrény, az asztal és a falikárpit is égett a családi házban. A fél 11 körül keletkezett tűzhöz a debreceni hivatásos és a létavértesi önkormányzati tűzoltók vonultak két járművel. A szakemberek egy vízsugárral és kézi szerszámokkal eloltották a lángokat.

„A füsttel teli épületből két rendőr hozott ki egy embert, akit átadtak a mentőszolgálat munkatársainak, ők azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani.”

– Az eset körülményeit, a tűz keletkezésének okát még vizsgálják, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat hatvan napos tűzvizsgálati eljárást indított – mondta el dr. Bányai Judit tűzoltószázados a Naplónak.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Észre sem vették

A Napló munkatársai ellátogattak a tűzeset helyszínére. A Hajdú-Bihar megyei nagyközség csendes utcájában mindenhol érezni lehetett a fojtogató füstszagot. A katasztrófavédelem munkatársai még délután három óra körül is dolgoztak a helyszínen.

A ház, amelyben a tűz keletkezett nem mutatta a katasztrófa nyomait, a házfalak nem voltak kormosak, mindössze a tágra nyitott utcafronti ablakon át látszódó koromfekete falak árulkodtak arról: itt lángok pusztítottak.

Az ingatlant lezárták a szakemberek, mindössze a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lapunkhoz eljuttatott fotóiból tudtuk meg: szinte minden a tűz martalékává vált. A falak a plafonig kormosak voltak, a berendezési tárgyak a felismerhetetlenségig összeégtek, csak néhány könyv maradt épségben.

Az áldozat szomszédja lapunknak elmondta: a férfi egyedül élt az ingatlanban. – Agglegény volt, mindig is egyedül élt a házban. Betegeskedett is, és a szavát sem lehetett megérteni, mert nagyon furcsán beszélt. Az ebédet is mindig csak kihozták neki – mondta. Megjegyezte: a fia szólt neki, hogy tűz van az utcában.

„Észre sem vettem volna, hogy tűz van, mert szokás szerint kint dolgoztam a fóliasátorban. Csend volt itt egész nap, csak arra lettünk figyelmesek, hogy a tűzoltók megjelennek az utcában és már oltanak is. Nem tudjuk mi történt.”

– Az itt lakó férfi úgy tudom, hogy mindig sparheltbe tüzelt fával, az is lehet, hogy ez volt a baj – tette hozzá.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A helyszínen jelen volt a férfit gondozó szociális dolgozó, valamint a sógornő, aki az egyetlen rokona volt. Nyilatkozni egyikük sem akart. Az utcában lakók elvonultak, csak az égő villanyok árulták el, hogy otthon vannak. Mindössze néhány járókelővel találkoztunk, akik éppen munkából tartottak haza. Ők mindaddig nem is tudtak a tűzesetről.

Megelőzhető lehetne a haláleset, a mérgezés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta: idén már 736 lakástűz keletkezett, ezek során 52 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett, 9 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Hajdú-Bihar megyében idén ez a harmadik tragikus kimenetelű lakástűz.

Figyelmeztettek: a legtöbb eset nyílt láng használata vagy elektromos hiba miatt következik be. Gyakori, hogy a fűtőeszköz, a kémény rossz állapota, a dohányzás, vagy a főzés vezet lakástűzhöz. Egy plafonra szerelt füstérzékelővel a halálesetek, füstmérgezések megelőzhetőek lennének, a keletkezett kár mértéke pedig minimalizálható lenne, hiszen a füstérzékelő a tűz keletkezésekor azonnal jelez.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában