fotókkal, videóval

2019.11.26. 13:52

Komoly légi balesetet szimuláltak a cívisvárosban

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a debreceni repülőtér mellett.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Bajba jutott légijárművek és utasaik mentését gyakorolta kedden a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a mentőszolgálat, a Vöröskereszt, valamint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat állománya a debreceni nemzetközi repülőtér határában.

Két gép is lezuhant

A forgatókönyv szerint egy Győrből indult személyszállító repülőgép legénysége Magyarország légterében műszaki meghibásodást észlelt, ezért a légiirányítás az útjába eső debreceni repülőteret jelölte meg a kényszerleszállás helyéül. Földet érés közben azonban a repülőgép összeütközött egy engedély nélkül felszálló helikopterrel, majd lezuhant. A személyszállító jármű szárnya kigyulladt, a kiömlő kerozin meggyulladt. A helikopter szintén tüzet fogva ért talajt, melynek pontos helyét a Magyar Honvédség Légikutató-mentő Készenléti Szolgálat helikoptere kutatta fel. A balesetben összesen harminchárman szenvedtek sérüléseket. Egy eltűntet a Készenléti Rendőrség helikopterével kerestek meg – legalábbis a szimuláció értelmében.

Közös erővel mentettek

A gyakorlat során a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat komoly erőkkel mentette a sérülteket, a tűzoltók oltották a tüzet, a rendőrség biztosította a helyszínt. A pórul járt utasokat diákok játszották egészen hitelesen, hangosan jajgattak, kiabáltak miközben a szakemberek kihozták őket a nagy utasszállító repülőgép alatt égő tűzből, füstből. A mentők elsősorban a közelben felállított sátorban dolgoztak. Az együttműködés szemmel láthatóan jól működött, mindenkit megfelelő ellátásban részesítettek.

A repülőtéri tűzoltók két gépjárművel és tizenkét fővel, a hivatásos tűzoltók pedig csaknem húsz autóval és hatvan emberrel vonultak fel.

Hazai kiképzési hely

Dr. Bérczi László dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő az együttműködési gyakorlattal kapcsolatban a helyszínen elmondta: légi kutató és mentő rendszer felállítása, illetve működtetése Eeurópai uniós kötelezettsége hazánknak. A vonatkozó kormányrendelet értelmében évente kell ilyen továbbképzést és gyakorlatot tartani.

– Fontos, hogy minél összehangoltabban és jól működjön ez a rendszer. Ezáltal gyorsabb, hatékonyabb lesz az emberi élet és az anyagi javak mentése – jelentette ki.

A dandártábornok kiemelte, hogy Debrecenben ebben az évben elkezdte működését a Tűzoltó Kiképző Akadémia. – Az ő feladatuk, hogy a hivatásos és nem hivatásos, a repülőtéren szolgálatot teljesítő kollégákat speciális kiképzésben részesítsék. Eddig az ilyen oktatásokra külföldön került sor – tette hozzá.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában