a legkisebbekért

2019.09.03. 13:46

A rendőröknek is kezdődik a tanév

Az iskolák környékén fokozottan figyelnek az egyenruhások szeptemberben.

Fotó: Kiss Annamarie

Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A nyári vakáció után egyszerre, tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. Ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra – hívták fel a figyelmet a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság képviselői hétfőn reggel, a Csapókerti Általános Iskolánál tartott sajtótájékoztatójukon.

Fontos a példamutatás

A rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Az idei tanévben is folytatódik Az iskola rendőre program, amely célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése. Az iskola rendőre programhoz a 2019/2020-as tanévben megyénkben 135 általános, valamint 9 középfokú oktatási intézmény csatlakozott, melyekben 126 iskolarendőr teljesít majd szolgálatot – hangzott el.

Suba István rendőr százados, a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára felhívta a figyelmet azokra a szabályokra, amelyekre a gyermekeknek fokozottan oda kell figyelniük a mindennapi közlekedésben. A százados kiemelte, hogy a közúti közlekedésben a gyermekek a legsérülékenyebbek, ezért fontos a tudatos közlekedési magatartás kialakítása, a szülői példamutatás!

Polgárőrök segítenek

– Ebben a tanévben is folytatódnak Hajdú-Bihar megyében a rendőrség biztonságra nevelő iskolai programjai, a D.A.D.A., valamint az ELLEN-SZER program, amelyek mellett a bűnmegelőzési tanácsadókkal és a drog-prevenciós tisztekkel is találkozhatnak a diákok – mondta dr. Juhász Zoltán rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. Hangsúlyozta, az elsődleges cél az, hogy a tanulók készségszinten sajátítsák el azokat a magatartási szabályokat és praktikákat, amelyekkel megelőzhető a bűnelkövetővé vagy áldozattá válás.

A tanévkezdés a polgárőrség részéről is kiemelt figyelmet kap, hiszen a gyermekek biztonsága elsődleges érték. A polgárőrök önállóan és a rendőrség állományával is szoros együttműködésben vannak jelen az iskolák és az óvodák környékén, elsősorban bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában segédkezve. Hajdú-Bihar megyében 43 tan­intézmény közelében szeptember hónap minden tanítási napján egyenruhás jelenlét lesz.

Végezetül a megyei rend­őr-főkapitányság képviselői arra kérték a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal és figyelemmel közlekedjenek, különösen az oktatási intézmények környékén, illetve az ott található gyalogos-átkelőhelyeknél!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában