Időjárás

2023.08.29. 07:00

Jég és özönvíz mossa el a kánikulát Hajdú-Biharban is? Itt a részletes előrejelzés!

Három dolog miatt is adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat vármegyénkre.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

A napsütés mellett erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. Nyugaton megszűnik a hőség (23-29 fok), keleten még kitart a nagy meleg (30-36fok). Eleinte a déli, majd az északnyugati szél erősödik meg, olvasható a Köpönyeg.hu keddi országos előrejelzésében.

Debrecenben és környékén akár 35 fok is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint ma országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek dél felől több hullámban érkeznek. A zivatarokhoz általában viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) társulhatnak. Napközben a Dunától keletre, valamint a Dél-Dunántúlon előfordulhatnak heves zivatarok is erősen viharos, károkozó (90 km/h-t meghaladó) szélrohamok, illetve akár 3-5 cm-t elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol akár 30-40 mm-t meghaladó csapadék is összejöhet.

A Tiszántúlon 25 fok környékén alakul majd a napi középhőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat keddre zivatarveszély miatt másodfokú, felhőszakadás veszélye és a magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Hajdú-Biharra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!