agrometeorológia

2020.10.20. 11:31

Belvízveszély körvonalazódik a megyében

Átlagos csapadékviszonyok mellett is jó eséllyel maradéktalanul feltöltődhet a talaj a legmélyebb rétegekig.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Sok felhő és további bőséges csapadék határozta meg Kelet-Magyarország időjárását az elmúlt héten. A döntően borongós, nedves időt mediterrán eredetű légörvényeknek köszönhettük, amelyek épp a Kárpát-medence térségében rendre legtöbb csapadékot adó pályán mozogtak. Az időszak csapadéka területi átlagban 35-40 milliméter között alakult a megyében, ezen belül nyugaton 50-60, keleten, délkeleten 25-35 milliméter közötti összegeket eredményezett a gyakori eső, zápor illetve egy-egy zivatar.

Fagy továbbra sem várható

Ezzel a 30 éves átlag szerinti havi összeget a térség legnagyobb hányadán már elértük. Ugyancsak a sokéves átlag felett jár megyénk a kumulált éves csapadék időarányos összegének tekintetében: a 2020-as esztendő során ez idáig a szokásosnál hozzávetőleg 20-50 milliméterrel hullott több csapadék.

Az újabb kiadós csapadék nyomán talajaink felszíni, művelt rétege szinte mindenütt telítéshez közeli nedvességi állapotban van. A mélyebb, 50-60 centiméter alatti szelvényben mutatható ki még számottevő hiány a teljes telítettséghez képest, ennek mértéke 1 méterig mintegy 40-70 milliméter. Az év végéig hátra lévő szűk két és fél hónap során átlagos csapadékviszonyok mellett is jó eséllyel maradéktalanul feltöltődhet a talaj a legmélyebb rétegekig. Problémát ilyen körülmények között egyre inkább a túlzott nedvesség, a belvízfoltok tartósabb megjelenése okozhat majd a késő ősz, illetve a tél folyamán az évelő állományokban és a telelő gabonákban, repcében. Az elkövetkező napokban azonban alábbhagy a csapadékhajlam a friss számítások szerint, így mind kedvezőbbek lesznek a talajmunkák és a megkésett őszi vetések szervezésének meteorológiai feltételei.

Az elmúlt héten az átlagnak megfelelő, a megye keleti határvidékét leszámítva néhány tized °C-kal az alatti középhőmérsékletet mértünk. A csúcsértékek jobbára 12-17 fok között alakultak, az időszak végén azonban sok helyütt a 10°C-ot sem érte el a maximum. Hajnalra a kezdeti 4-8 fokos értékek után egyre többfelé süllyedt a hőmérő higanyszála 5 fok alá, fagy azonban a hét legvégéig sehol sem fordult elő a térségben. Kiterjedt, erősebb fagy valószínűsége az elkövetkező napokban is csekély, az idő fokozatos enyhülésével – ha igazi vénasszonyok nyara jellegű epizód csak rövid időre alakul is ki – még jó alkalom kínálkozik a szabadföldi munkák végzésére.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI. Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!