Időjárás

2020.06.26. 08:45

Egy nap alatt több eső esett Berettyóújfaluban, mint a június havi átlag

A szélsőségesen száraz tavasz után egy különösen erős medárdi időszakban vagyunk.

20200204 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A hirtelen lezúdult nagymennyiségű csapadék hatására a csatornatetőkön tört fel a víz illetve a máskor a meder aljában csordogáló Szinva patak vízszintje is igencsak megemelkedett.

Fotó: ÉM-archív

Ez Lázár István, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszéke adjunktusának megállapítása az elmúlt hónapok, illetve az utóbbi hetek időjárásának tükrében.

A hidegcsepp és a társai

– A hőmérséklet szempontjából egy teljesen átlagos tavaszunk volt, viszont a csapadékot nézve, az 1901-től rendelkezésünkre álló adatok szerint az idén március-április-májusban országos átlagban lehullott 82,7 milliméter csapadék a harmadik legalacsonyabb érték. Ennél kevesebb égi áldás csak 1934-ben és 2003-ban volt. A nagyon száraz tavaszra egy csapadékos június érkezett. Erős volt a ciklontevékenység, a frontok gyakran hullámot vetettek, aztán délnyugatról, délkeletről vagy északkelet felől is többször érkezett csapadék, és olykor az ugyancsak csapadékot gerjesztő magassági hidegcsepp is közrejátszott. Vagy az egyik, vagy a másik okán esett az eső az elmúlt hetekben – részletezte a szakember.

Több mint egyhavi eső

Június 8-a Medárd napja. A néphit szerint ha ezen a napon esik, akkor negyven napig esni fog. Ebben az évben június 8-án labilis légállapot volt Magyarország felett, és volt is eső.

Az, hogy június 8-ától negyven napig mindennap lesz-e csapadék, nem valószínű.

A hét közepi csapadékszünet után péntektől egy magassági hidegörvény miatt ismét esősebbre fordul az időjárás – mondta Lázár István, aki hangsúlyozta, hogy azt azonban nem lehet tudni, hogy a nyár hátralévő része mennyire lesz csapadékos, száraz vagy meleg.

– Az elmúlt hetekben lehullott csapadék mennyiségét jól tükrözi, hogy június 10-én 24 óra alatt Bánkúton 173 milliméter eső esett. Június 15-én Berettyóújfaluban 81,9 milliméter. Ezek annak tükrében beszédesek, hogy hazánkban a június havi csapadékátlag 70 milliméter. Ugyancsak sokat mond az idei csapadék­eloszlásról az is, hogy 2020. január 1-től június 19-éig a csapadékos Nyugat-Dunántúlon lévő Sopronban 128 milliméter, míg a száraz keleten fekvő Berettyóújfaluban 353 milliméter csapadék hullott. Tehát az ország keleti része, szokatlan módon, az idén jóval esősebb a Nyugat-Dunántúlnál. A júniusi esők is leginkább a Tiszántúlra és Erdélyre koncentrálódtak – részletezte Lázár István.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!