veszélyjelzés

2020.01.09. 13:10

Hajdú-Biharban is gondot okozhat a csapadék

Több keleti járásra másodfokú riasztást adott ki az ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön kora délután.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti a másodfokú riasztás, míg Budapesten, Pest, Békés, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, szintén az ónos eső miatt.

Csütörtökön napközben újabb csapadékhullám érkezik észak, északnyugat felől, amelyből az esti órákig főként az ország északkeleti harmadán kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék valószínű, jellemzően ónos eső, fagyott eső formájában. Éjszaka és pénteken a köddel, rétegfelhőzettel borított területeken előfordulhat ónos szitálás – írták.

Kitértek arra is, hogy péntekre virradó éjszaka elsősorban az északi megyékben, illetve a Duna vonalában párássá, ködössé válik a levegő. A köd akár nagyobb területen tarthatja makacsul magát – tették hozzá.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében azt írta, hogy a szerdai napon a megelőző sószórási munkák során országosan több mint 700 tonna útszóró sót és mintegy 150 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szükséges helyszínekre. Míg csütörtökön, szintén a preventív, illetve az ónos esőzés ideje alatt kijuttatott síkosságmenesítő anyagok közül csütörtök délutánig mintegy 3000 tonna útszóró sót és 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot szórtak ki szakemberek.

Az ónos esőről, annak kialakulásáról és a védelmi intézkedésekről a Közút egy összefoglaló videót is készített:

További információk az országos közutak téli útüzemeltetésről itt érhetőek el. Az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről pedig az Útinform oldalán folyamatosan tájékoztatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában