Gyorsan jött, gyorsan ment

2019.07.20. 17:00

Percek alatt egyhavi mennyiség: egy hete özönvíz zúdult Hajdúnánásra

Kisebbfajta „árvizek” nehezítik a közlekedést egy-egy hevesebb esőzéskor megyénk több településén is.

Fotó: olvasói fotó

A csapadékvíz-elvezető csatornák befogadóképessége véges, van, ahol nincs is ilyen kiépítés. Esővízben úsztak a hajdúnánásiak az elmúlt hétvégén: a hirtelen lezúduló csapadék jó ideig képtelen volt elfolyni az utcákról, sekély vizű medencévé változtatva a település egy részét. A Mártírok úton különösen nagy gondot okozott az eső: itt több üzlethelyiség kívül-belül vízben állt. Végül a hajdúnánási és a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók segítségét kellett kérni. Az egyenruhások felszedték az utcán az aknaszemeket, így gyorsítva meg a víz elvezetését.

– Éppen a tűzoltóság mellett dolgozom egy boltban – osztotta meg velünk a hajdúnánási Nagyháziné Marianna. – Aznap valóban hatalmas eső volt, hirtelen szakadt ránk az ég. Láttam, ahogy a tűzoltók elindulnak a zuhogó esőben. Úgy tudom, többek között a Mártírok útra kellett kivonulniuk. Érdekes volt látni, ahogy elállt az eső, pár perc múlva már nyoma sem volt a nagy víznek – idézte fel Marianna. A fiatalasszony hozzáteszi, nem emlékszik arra, hogy korábban hasonló eset történt volna a városban. Szerinte ilyen áradás bármikor kialakulhat, erről azonban senki nem tehet, se a vízművek, se az önkormányzat, de még a lakosok sem.

Hiányzó elvezetőcsatornák

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék nem csak Hajdúnánáson okozott problémát. Más, főleg nagyobb településen is tapasztaltak hasonló „árvizeket”, sőt, szennyvízkiöntéseket is. Hogy mi az összefüggés a kettő között, erre a térség ivóvíz-szolgáltatójától, a Tisza­menti Regionális Vízművektől kaptunk választ.

Megtudtuk, a legtöbb helyen az eső- és szennyvízelvezetés elválasztott rendszerű, azaz külön-külön építették ki a két csatornát. Akadnak területek azonban, ahol egyáltalán nincsen esővízcsatorna. Itt vagy a szikkasztóárkokba kerül a csapadék, vagy a szennyvízcsatornába szivárog bele annak ellenére, hogy a csatornát nem erre tervezték. Normál időszakban mindkét rendszer betölti szerepét (ahol tehát megvan két rendszer), amikor azonban óriási eső zúdul le, sokszor még itt is „felborul” a rend. Főleg azokban az utcákban, ahol az esővízcsatorna műszaki állapota nem megfelelő.

Ha feljön a szennyvíz

„Ezeken a helyeken, más utat nem találva, az utcai tisztító­aknák tetején befolyik az esővíz a szennyvízcsatornába”

– magyarázza Kocza Imre, a TRV Zrt. főmérnöke, aki szerint más úton-módon is kerülhet esővíz a szennyvízcsatornába. Például úgy, hogy a lakosság szabálytalanul a szennyvízcsatornába vezeti az ingatlanán keletkező esővizet. Sőt, vész esetén még a tűzoltók is ezt teszik.

Az esővízcsatorna rossz állapota vagy éppen hiánya, illetve a lakosok „illegális akciója” aztán annyira megnövelheti egy-egy öblözet szennyvízmennyiségét, hogy a szennyvízátemelőkben lévő szivattyúk egyszerűen nem képesek idejében elszállítani az esővízzel terhelt szennyvizet. Annak ellenére sem, hogy az átemelő műtárgyakban lévő szivattyúk teljesítménye két-háromszoros vízmennyiségre van tervezve. – Ilyenkor fordul elő az, hogy az alacsonyabban fekvő helyeken kiönt a szennyvíz, akár a lakások mosdóiban is. A nagy eső elvonultával aztán a tisztítóakna tetején át a kiömlött szennyvíz visszafolyik. Ezt követően a tisztítótelepek szakemberei azonnal fertőtlenítik az adott területet. Szerencsére a hirtelen érkező hatalmas esőzés idáig még nem tett kárt a szennyvíztelepek biológiai tisztításában részt vevő hasznos baktériumállományban. Igaz ugyan, hogy az esővízzel felhígított szennyvíz kevesebb „táplálékot” biztosít számukra, de ezzel együtt sem volt szükség újratelepítésükre vagy pótlásukra – folytatja Kocza Imre.

Fotó: olvasói fotó

A csapadékvíz szennyvízrendszerbe vezetése tehát tilos, de hogy ezt ki tartja vagy nem tartja be, azt csak ellen­őrzésekkel lehet kideríteni. A vízművek munkatársai azt tapasztalták, hogy a bekötéseket sokszor úgy építik meg, hogy a hagyományos „füstöléses” eljárás nem hoz eredményt, azaz csak lakásonkénti bejárással lehet a vizsgálatot elvégezni.

Többször is felújították

A klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek (és az ezzel járó hevesebb zivatarok) miatt egyértelmű: a jövőben fokozni kell az ellenőrzések gyakoriságát. A TRV Zrt. ezért egy új osztály létrehozásán dolgozik, amelynek feladata – a rejtett csőtörések felkutatása mellett – a szabálytalan esővíz-bevezetések feltárása lesz, a legmodernebb technikai eszközöket igénybe véve. Amennyiben szabályszegést állapítanak meg, a vízművek minden esetben feljelentést tesz.

Tóth Imre hajdúnánási önkormányzati képviselő elmondta: a településen jól kiépített esővíz-elvezető csatornahálózat működik. Ezt az elmúlt tíz-tizenöt évben többször is felújították, korszerűsítették, és teszik ezt a jövőben is. Heves zivatarok pedig korábban is voltak, így a hétvégi vízelöntés (mely a város több pontján is tapasztalható volt) szerinte nem számít rendkívülinek, hasonlóra máskor is lehet számítani.

Joó Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!