Feleősségteljes döntés

2022.10.18. 10:55

Hajdúsámson átadja a víziközmű-hálózatát az államnak

Az önkormányzat október 13-án rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntött arról, hogy a település átadja a víziközmű- hálózatát a magyar állam részére.

Antal Szabolcs

Forrás: Önkormányzat

– Néhány héttel ezelőtti ülésen döntöttünk a víziközmű-hálózat fejlesztéséről, mely víz-csőhálózati gerincek cseréjét jelenteni. Ezzel viszont önmagában nem fog tudni megoldódni az ivóvízellátási probléma városunkban. Emellett nagyon sok olyan utca van még, ahol nincs ivóvízhálózat kiépítve, illetve a lakosságszám növekedésével több ivóvízre van szükség - tájékoztatta a Haont Antal Szabolcs polgármester, így folytatta: – A másik ok az, hogy a Debreceni Vízmű Zrt. a megnövekedett elektromos energiaárak miatt a 2023-as évre egy közel 66 millió forintos mínusszal számol Hajdúsámson esetében. Ezt azt jelentené, ha az önkormányzat maradt volna ténylegesen a Debreceni Víziközműnél, akkor 66 millió forinttal hozzá kellene járulnia a költségvetéséhez. A felsoroltakat nem tudjuk vállalni, ezért is döntöttünk az integrációs lehetőség mellett, ami azt jelenti, hogy a víziközművagyont, a víziközmű-hálózatot átadjuk a magyar állam részére, vagyis a Nemzeti Vízművek Zrt.-nek. Azt gondolom, felelősség teljes döntést hoztunk képviselőinkkel. A lakosság az átállásból semmit sem fog érzékelni – szögezte le a polgármester  

A Debreceni Vízmű Zrt. többségi tulajdonosa a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a 2023. évi veszteségek csökkentése, a konszolidációs körön belüli likviditás fenntartása  érdekében úgy határozott, hogy a Debreceni Vízmű Zrt. a jövőben akkor és csak akkor tudja vállalni a Debrecenen kívüli víziközmű rendszerek üzemeltetését, ha az adott rendszer tulajdonosa (önkormányzata) 2023. január 1.-től a díjban meg nem térülő ráfordításokkal megegyezően, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében, annak fedezetére működési támogatást nyújt.

– Hajdúsámson esetén a 2023. évben várható üzemeltetési költség közel 66 millió forint, melyet az Önkormányzat nem tud beépíteni a költségvetésébe fedezet hiányában. Tekintve, hogy a vízellátás és csatornaszolgáltatás alap- és háttér-infrastruktúra, a város vezetése élt azzal a lehetőséggel, melyet e tárgyban az Állam felajánlott. Mindez nem egyedi. Számos olyan település van az országban, ahol évtizedek óta az állam a tulajdonos és az üzemeltető. A mindenkori üzemeltető ugyanúgy egyeztet a város mindenkori vezetésével a gördülő fejlesztési tervekkel kapcsolatban is.  Hajdúsámson Önkormányzata felelős település vezetőként eljárva, a lehetőségeket és azok következményeit megismerve a település ellátásbiztonsága érdekében helyesen és körültekintően döntött – adta tájékoztatásul a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója, Gorján Ferenc.

DM

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában