Távlati célok

2022.01.07. 12:47

A robotgyártás fellendítésén dolgozik partnerével a Debreceni Egyetem

Az egyetem és a technológiai cég együttműködésének célja: hatékony megoldást találni a munkaerőhiányra.

Korondi Péter (balról), Husi Géza és Csizmazia Tibor

Forrás: Bekecs Sándor

A nemzetközileg is versenyképes hazai szociális robotikai ipar megalapozásának és hosszú távú fejlesztésének céljával kötött megállapodást a Debreceni Egyetem Műszaki Kara (DE MK) és az Enjoy Robotics Zrt.

 

– A mai napon egy magyar tulajdonú, magyar kezdeményezésre indult vállalkozással fogunk aláírni megállapodást, méghozzá azért, mert a Debreceni Egyetem szeretné azt elérni, hogy Magyarország, Debrecen a fejlődő szociális robotok témakörében kezdjen el kutatásokat végezni, illetve az ipar számára hasznos fejlesztéseket létrehozni – hangsúlyozta köszöntőjében Husi Géza, a DE MK dékánja a január 7-én tartott sajtónyilvános szerződésaláíráson.

Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánja
Forrás: Bekecs Sándor

Az intézmény dékánja kiemelte, a műszaki karon az összes hagyományos mérnöki szak megtalálható, amely megfelelő alapot teremthet a robotikai iparág fejlődéséhez. Mint fogalmazott: a jövőbe mutató képzés, a gyakornoki program, a tudományos munkában történő részvétel eredményeképpen biztos és jól fizető munkahelyek várják az egyetemen végzett hallgatókat.

 

– A világ versenyben van azzal, hogy kik fognak előállítani ilyen robotokat. Ebben a tekintetben Távol-Keleten már nagy versenyelőnynek tűnő fejlesztések és gyártások vannak. Ugyanakkor mi úgy gondoljuk, hogy Európában, de talán a világban is tudunk olyat letenni az asztalra, amely a magyar robotfejlesztést, vagy annak a hírnevét öregbíteni fogja – zárta gondolatait Husi Géza.

Dr. Husi Géza (balról) és Csizmazia Tibor
Forrás: Bekecs Sándor

– Az mindenki előtt ismert, hogy a koronavírus és a munkaerőhiány hatására az egész világon jelentős robotikai fejlesztések indultak, amelyben Magyarország is aktívan részt kíván venni. A hatalmas globális cégekkel szemben úgy tudjuk felvenni a versenyt, hogyha összefogunk – mondta beszédében Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics vezérigazgatója. Mint kifejtette, az iparnak ezért szüksége van arra, hogy a fejlesztőmunkában az egyetemek és a szakmai szervezetek is részt vegyenek.

Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója
Forrás: Bekecs Sándor

A cégvezető hangsúlyozta, a jövő robotjainak nem az ember helyébe kell lépniük, hanem az a feladatuk, hogy megoldásul szolgáljanak a munkaerőhiányra többek között az egészségügy és a vendéglátás területén.

 

– Mit adunk mi az egyetemnek? Feladatokat, eszközöket és gyakorlati képzési helyszínt. Ezen kívül az eszközök beszerzésében is támogatjuk az egyetemet, illetve az aktuális problémák vagy jövőbe mutató fejlesztési igények megteremtésével, a feladatok kitűzésével is segítjük a hallgatókat – tette hozzá.

Korondi Péter, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar professzora
Forrás: Bekecs Sándor

Az együttműködés tudományos-szakmai vezetője, Korondi Péter, a DE MK professzora előadásában kifejtette, hogy a szociális robotika lesz az ipar egyik legdinamikusabban fejlődő ága.

 

BS

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában