Közbeszerzés

2021.10.27. 10:32

Ki építheti a Madárszínházat?

Kiírták a közbeszerzést – november közepére lehet már kivitelezője a Hortobágyra tervezett létesítménynek.

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Egy csaknem 506 négyzetméter alapterületű, háromszintes, pincés épület és egy, a halastóból leválasztott, vízgépészettel ellátott, körülbelül 600 négyzetméteres medence kialakítását célzó közbeszerzési felhívás jelent meg október 20-án.

A beruházó az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., amely a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén alakítana ki halászatot bemutató és madárfigyelő szolgáltatásokat nyújtó turisztikai létesítményt az igazgatóság 2. számú halas tanyáján és egyéb kapcsolódó területein.

A terepszinthez képest kétszintes kilátó épületrész félig a terepszint alatt kialakított, egyszintes épületrészhez kapcsolódna. Az épületrészt a minél alacsonyabb kialakítás miatt lapostetővel fedték le. A lapostető nagyrészt extenzív zöldtetővel, kisebb részben kavics leterhelő réteggel készült. Az épülethez kapcsolódóan vízi létesítmények épülnek. A halastóból leválasztott, bukóperemmel ellátott, emelt szintű, körülbelül 600 négyzetméteres területen belül vízgépészettel ellátott medencét alakítanak ki. Erre a medencére egy oldalfali üvegen keresztül lehetne majd kilátni.

Mint arról korábban az MTI is beszámolt, a Madárszínház koncepcióját Máté Bence, a világ legtöbbet díjazott természetfotósa dolgozta ki, aki még természetfotós projektjei közben kezdett tükrös detektívüveggel fedett leshelyeket építeni, amelyek egészen közeli rálátást biztosítanak a legfélénkebb állatok megfigyelésére is; ezt a koncepciót gondolta tovább.

A társaság honlapján közzétett projektismertetőből kiderül többek között az is, hogy a beruházás célja egy olyan központ építése, ahol a látogatóknak lehetőségük nyílik a vízhez kötődő madarak természetes viselkedésének és életmódjának rendkívül közelről való megfigyelésére és fotózására. A speciálisan elhelyezett madármegfigyelő épületet egy emelt vízszintű látványmedence, egy vízi tanösvény és egy kilátó egészíti majd ki a komplexum területén. A teljes beruházás teljes költsége megközelítőleg 1 milliárd forint.

Az ajánlatokat 2021. november 15. délig várják. A teljes kivitelezés határideje a munkaterület átadását követő 18 hónap.

HBN

Borítókép: A Hortobágyi Madárszínház látványterve

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/egyperces/madarszinhaz-epul-a-hortobagyon-5612708/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában