CIVIL INFO – NEA 2022

2021.09.14. 15:27

Fontos információkkal segítették a pályázókat

A Nemzeti Együttműködési Alap története legnagyobb pénzügyi keretével segíti a civil szervezeteket.

Fotó: Molnár Péter

A civil szervezetek pályázati segítségnyújtását tűzte ki célul „CIVIL INFO – NEA 2022” országos tájékoztatórendezvény, melynek debreceni előadását tartották meg kedden. Az eseményen többek között a pályázat kitöltésének részleteiről kaptak bővebb információkat a résztvevők.

Az összefogás jegyében

– Az elmúlt tíz évet tekintve Hajdú-Bihar megyében csaknem 3 ezer, ezen belül Debrecenben több mint 1600 civil szervezet működik a közösségekért. Nagyon sokrétű ez a szektor, van, aki az egészségügyben, van, aki karitatív vonalon, sportban, vagy kultúrában tevékenykedik, fontos szerepet betöltve a város életében. Olyan helyeken is tudnak segíteni, ahová a város tagintézményei nem jutnak el – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester, követendő példaként megemlítve a Debreceni Karitatív Testület munkáját. – Kezdetben 11 civil szervezettel indult el a testület, öt év alatt pedig már 32-re nőtt ez a szám. Remélhetőleg mások is látják, hogy ez egy jó irány, a város szívesen segít abban, hogy egészség, kultúra, sport területén összefogjunk a civil szervezetekkel, létrehozva egy ernyőszervezetet, amely legitimálja őket a gazdasági szereplők irányába. Ezek azok a területek, ahol szinte gombaszerűen nőnek ki a különböző civil szervezetek, melyeket támogatni, összefogni kell a közös célért – összegezte az alpolgármester.

Nagy az érdeklődés

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a keddi eseményen elmondta, a rendezvénysorozat célja, hogy tájékoztatást adjanak, miről is szólnak a pályázati kiírások. – Október 4-én írjuk ki a NEA pályázatait, mely mostanra 10,8 milliárd forintos keretet jelent, a legmagasabb az alap történetében. Évente nagyjából másfél milliárd forinttal nő, ami örvendetes dolog, a civil szervezetek kifejezetten örülnek neki. Az esemény során a pályázat kitöltésének részleteiről is szó esik, a kollégák végig mutatják, hogyan kell kitölteni azokat – emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve,

minden civil szervezetnek minősülő szervezet pályázhat.

– Magyarországon jelenleg 60 ezer alapítvány, egyesület létezik, melyek közül a mi pályázataink iránt jellemzően 10-20 ezer szervezet érdeklődik. Kifejezetten sikeresek tehát a pályázataink, melyek megnyert összegét kikötjük a szerződésekben, mire fordíthatják a szervezetek. Vannak működési, illetve szakmai jellegű keretek is – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Vince, aki beszédében kiemelte, a NEA idei kiírásából 251 győztes megyei pályázat mintegy 265 millió forintban részesedett.

PSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában