fejlesztés

2020.01.31. 10:08

Növelik a dolgozók számát

Határon átnyúló egészségügyi projekt valósul meg 9,7 millió euróból.

Fotó: Kogyilláné Halics Szófia

Bemutatták a Bihar és Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok és kórházak által elnyert, határon átnyúló egészségügyi projektet, amelynek magyarországi nyitóeseményét a Gróf Tisza István Kórházban tartották.

Biztonságban a túrázók

A berettyóújfalui konferencián Nagyvárad, Margitta, Élesd, Belényes, a Nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Crisana Katasztrófavédelmi Felügyelőség képviselője és a Bihar megyei Salvamont Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat vezetője is részt vett. A majdcsak 10 millió eurós projektforrásból a magyar-román határ két oldalán, stratégiai egészségügyi fejlesztések történnek a közeljövőben.

A Gróf Tisza István Kórház a mozgásszervi rehabilitációját fejleszti a több mint 80 ezer eurós forrásból (240 millió forint). A Bihar Termálliget fejlesztéseinek részeként, mintegy 190 millió forintos önkormányzati önerőt is felhasználva, a ROHU projekttel kiegészülve, olyan nappali rehabilitációs központ létrehozására lesz lehetősége a kórháznak, amelyben modern eszközökkel könnyítik a jelenlegi kórházi rehabilitációs osztály terheltségét. A Gróf Tisza István Kórház ezen osztályának járóbeteg ellátását tudja majd kihelyezni a strandfürdő területére. Az új eszközök által új kezelési módokkal is gyarapszik a kórház, ezzel párhuzamosan pedig a dolgozói létszámot is növelni tudja. A fürdőben iszap előkészítő, gyógytornász és fizikoterápiás helyiségek, valamint ennek eszközei kapnak helyet. A program újdonsága a telemedicina-rendszer, mely lehetőséget ad a vidéki kórházak orvosainak szakmai konzultációjához. A tervek szerint olyan orvosi műszerek beszerzésével fejlesztik a nagyváradi, margittai, szalontai, élesdi és belényesi kórházat, amelyek eddig egyik pályázat során sem voltak elérhetőek, viszont a korszerű ellátáshoz feltétlenül szükségesek. Bihar hegyvidéki részein, Biharfüreden és a Pádis-fennsíkon két hegyimentő központ épül, mely szintén stratégia jelentőségű, hiszen a sérültek sürgősségi ellátását már helyben el tudják kezdeni. A központok a telemedicina segítségével szintén összeköttetésben lesznek a projektben résztvevő egészségügyi intézményekkel.

A projektnyitó berettyóújfalui konferenciája a témát érintő előadásokkal és a határon átnyúló program részleteinek bemutatásával zárult.

Kogyilláné H. Szófia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában