Hasznos információk

2019.07.17. 18:22

Miként csökkenthető a károsanyag-terhelés?

Érdemes festéskor is a természetes alapanyagokat keresni.

Fotó: AFP

Fehér falfestékeket vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemrég a laboratóriumában. Azt tesztelték, hogy ezek milyen mértékben bocsátanak ki a környezetre és egészségre káros illékony szervesanyag-tartalmat (VOC). Ennek kapcsán érdemes átnézni, festésnél miként tudjuk csökkenteni lakásunk károsanyag-kibocsátását.

Szellőztessünk

Talán kevésbé közismert, hogy a festékekből az első napokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület. Ennek ellensúlyozására érdemes alaposan szellőztetnünk, mert akkor nem alakul ki a légtérben az egészségre káros koncentráció. Keressük a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagokat, válasszunk olyan terméket, amelyen a gyártó a törvényben előírt minimumnál pontosabban határozza meg a festék VOC-tartalmát.

Az európai uniós szabályok szerint a falfestékek maximum 30 g/l VOC-ot tartalmazhatnak, ha ennél alacsonyabb értéket tüntettek fel a gyártók, akkor biztos, hogy csökkentett károsanyag-kibocsátású termékre tettünk szert.

MSZ

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában