Helyi gazdaság

2016.12.29. 11:41

Mi legyen a nem tetsző ajándékkal?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha észleljük, hogy hibás a megvásárolt áru, érdemes azonnal visszavinni.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha észleljük, hogy hibás a megvásárolt áru, érdemes azonnal visszavinni.

A karácsony elteltével ismét hosszú sorok kígyóznak a boltokban, bevásárlóközpontokban, hiszen sokan viszik kicseréltetni azokat a nekik nem tetsző vagy éppen számukra használhatatlan ajándékokat, melyekkel ismerőseik lepték meg őket. Az áruk visszacserélésével kapcsolatosan rengeteg félinformáció terjeng, melyek tisztázását dr. Hajnal Zsolttól, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusától kértük.

A szavatosság első hat hónapjában a fogyasztó fokozottabban védve van.

Dr. Hajnal Zsolt

Elállhatunk az üzlettől

– A boltban beszerzett terméknél mindig meg kell őrizni a blokkot, mert azzal tudjuk bizonyítani, hogy az árucikket az adott helyen vettük. Manapság rengeteg áruház vállalja már azt, hogy ha a náluk vásárolt termék különböző okokból mégsem tetszik, akkor kicserélik, vagy megtérítik az árát. Ezekről a feltételekről mindig a boltban kell érdeklődni, mert ez nem egy jogszabály által biztosított jog, hanem a piaci szereplő önkéntes döntése. Egy internetes webshopból történt vásárlásnál jobban védve vagyunk, hiszen az áru kézhez vételétől számított tizennégy napon belül – bizonyos feltételek teljesülése esetén – indoklás nélkül elállhatunk az üzlettől. Érdemes kihangsúlyozni, hogy ilyenkor értesítenünk kell az eladót az elállási jog érvényesítéséről – hívja fel a figyelmet Hajnal Zsolt.

Jótállás, szavatosság

Fontos tudni, hogy minden vásárolt termékre két év szavatosság vonatkozik, amelynek első hat hónapjában a fogyasztó fokozottabban védve van. Az üzlet arra vállal szavatosságot, hogy az eladott árut minden látható és rejtett hibától mentesen adta át. Amennyiben az áruban ezen időszak alatt bármilyen hiba keletkezik, akkor azt vissza kell vinni a boltba, ahol vagy elismerik a jogosságot és kárpótolnak, vagy szakértővel megvizsgáltatják, hogy a problémát gyártási hiba, esetleg a nem rendeltetésszerű használt okozta-e. Kifejezetten értékcsökkentként vagy hibásként hirdetett termékek esetén a szavatosság nem érvényesíthető, de abban az esetben sem, ha az árucikk hibájára a vásárlás előtt az eladó felhívta a figyelmet.

– Vannak olyan termékek, amelyekre jótállás vonatkozik. A tízezer forintnál nagyobb értékű tartós fogyasztási cikkekre kötelező jótállási jegyet adni, de a boltok más termékekre speciálisan is adhatnak garanciát. A jótállás időtartama egy év, de a meghibásodott terméket a beszerzéstől számított három munkanapon belül rögtön kötelesek kicserélni az üzletben. A jótállás csak új árucikkekre érvényes, használt termékekre nem – tette hozzá a szakember.

HBN–MSz


A csábító „nullás” áruhitelek

Időnként előfordul, hogy olyan termékre fáj a fogunk, mely meghaladja a pillanatnyi anyagi lehetőségeinket. E probléma „orvoslására” alkalmazzák egyre több áruházban az úgynevezett nulla százalékos THM-ű áruhitelt, mellyel jellemzően műszaki cikkekhez juthatunk hozzá hitelre. A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) azt mutatja meg, hogy a hitel felvétele után egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnünk. Ahhoz, hogy ilyet igénybe vehessünk, rendszeres jövedelemmel kell rendelkeznünk, mely igazolására a hitelezők dokumentumokat – jövedelem- vagy nyugdíjigazolás, befizetett közüzemi csekkek – szoktak kérni.

– Amikor felveszünk egy kölcsönt vagy hitelt, nem csinálunk mást, mint a jövőbeli fizetésünket és bevételeinket terheljük meg. A nulla százalékos konstrukciók leginkább azt a célt szolgálják, hogy minél több terméket adjanak el azoknak is, akiknek egyébként nem lenne pénzük arra, hogy ezt megfizessék. Amit tudok tanácsolni ezzel kapcsolatban: mindig kérjünk részletes ajánlatot. Ezen azt értem, üljünk le egy ügyintézővel, és készíttessünk vele egy kimutatást arról, hogy nekünk ez a hitelkonstrukció mibe kerül, milyen ütemezésben kell majd visszafizetnünk, mennyibe kerül az elbírálása, és ehhez milyen dokumentumokra van szükség – tanácsolja Hajnal Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában