Megnéztük az elképesztő gyűjteményt

2023.11.05. 20:00

Száguldás, P20, szerelem: igazi oldtimerguru a hajdúszoboszlói Imre bácsi – fotókkal

Különleges meghívásnak tett eleget portálunk a Hajdúszoboszlói Kamionos Találkozó szervezője, Simon Anikó kérésére. Először az ünnepelt lepődött meg, aztán pedig mi magunk.

Szakál Adrienn

Ritkán mondhatja el az újságíró, hogy névnapi meglepetésként érkezik interjúalanyához, velünk viszont éppen ezt történt november 5-én, vasárnap, a névnapját ünneplő Simon Imre otthonában.

Simon Imre Pannónia haon
A Haon is megnézhette Simon Imre gyűjteményét
Forrás: Czinege Melinda

Veterán motorjaival az olvasó már találkozhatott a lánya, Simon Anikó szervezte Hajdúszoboszlói Kamionos Találkozón, de ez alkalommal a Haon inkább arra kereste a választ, hogy mikortól datálható, milyen gyümölcsöt hozott eddig, és elmúlhat-e ez a szerelem.

Imre 1954-ben született Hajdúszoboszlón, és ahogy akkor minden valamire való kamaszfiúnak, a 60-as évek végén neki is álma volt a korszak legmenőbb motorkerékpárja, a P20. Az álom valóra vált, a fiatal motoros azonban nem sokkal később megismerte jövendőbelijét, életüket pedig viharos gyorsasággal a szülővé válás felelősségteljes útjára terelte a sors.

Húszéves voltam, amikor Anikó megszületett, szereztünk egy Trabantot, de a családi fészekbe tévé kellett, erre cseréltük el a motort

– idézi fel a sorsfordító adásvételt. A P20-szal aztán búcsút mondott jó időre a motorozásnak, és családfőként nemcsak a település, hanem az egész régió által elismert víz-gázfűtő szakijaként teljesítette kenyérkeresői feladatát. Az ünnepelt emlékezését közben köszöntő telefonhívások szakítják félbe, sokan szeretik, ennek pedig az egyik leghitelesebb mércéje, hogy a névnapján már délelőtt sokadszor csörren meg nyomógombos telefonja.

Simon Imre Pannónia Haon
Forrás: Czinege Melinda

A gyermeknevelés és a szorgos munkanapok négy évtizede után aztán filmbe illő fordulat köszöntött be az életébe, amikor 60. születésnapján a lányától – rengeteg utánajárással és szervezéssel – egy ugyanolyan modellt kapott ajándékba.

Semmihez sem fogható érzés volt, amikor a kisvendéglőben, ahol felköszöntöttek, az ünneplő sokaság takarásából végre kitűnt egy ugyanolyan motor, mint amitől 40 éve el kellett búcsúznom

– emlékszik vissza a boldog tulajdonos. Igaz, hogy a születésnapi ünnepségen történt balesete miatt az ügyesebbik kezét hetekig nem tudta használni, a motorszereléstől még ez sem tántorította el. Olyannyira nem, hogy amikor Imre nyugdíjba ment, elkezdett a veterán motorokkal napi szinten foglalatoskodni.

Mintha múzeumban járnánk

A múltidézés után személyesen is „találkozhattunk” a vasparipákkal, melyeket olyan becsben tart az oldtimerszakivá rutinosodott Imre, mint egyszeri háziasszony a nászajándékba kapott ezüstöt. Otthonának melléképületeiben egykor galambtenyészettel foglalkozott, ezekben a terekben sorakoznak kisebb-nagyobb csoportokban a műremekek, mintha csak egy OT-találkozón járnánk.

Az egyik helyiségbe mintha a gyárból gurultak volna oda a Pannónia különböző típusai, a másikban négy csodaszép Panni, majd Csepelek, Danuvia és Bervák. A vajszínű Csepel-szépség mását egyébként nem közelebbre, mint Erdélybe vitték tőle el tavaly, a Csíki Sörgyár tulajdonosának születésnapjára. Egy kisebb Babetta-gyűjteménye is van, ezek a robogók egyébként Anikót segítik, a kamionostalálkozók lebonyolításában.

Simon Imre Pannónia Haon
Forrás: Czinege Melinda

Bár a válasz ezek után több mint sejthető, mégis megkérdezzük Imrét, hogyan telnek a nyugdíjas élet mindennapjai. A reggeli után irány a műhely, onnan ebédig gyakorlatilag ki sem teszi a lábát. Amikor nem szerel, akkor vagy beszerzésre indul, vagy az ismerős szakikkal cserél tapasztalatot, esetleg átutazik a fél országon egy-egy veteránesemény vagy alkatrész miatt. A délután a jól megérdemelt sziesztáé és az ajtaján kopogtató barátoké, s annak ellenére, hogy messze földről is kérik a segítségét egy-egy motorkerékpárral kapcsolatban, ma is nap mint nap böngészi a szakirodalmat.

Simon Imre Pannónia Haon
Forrás: Czinege Melinda

Imre bácsihoz lassan érkeznek a névnapi köszöntők, mi még a káprázatos járműgyűjtemény hatása alatt búcsúzunk tőle. Kifordulva a hajdúszoboszlói utcából, arra jutottunk, hogy ha az élet nem is mindig igazságos, de azért megválni, majd újra hozzájutni egy P20-hoz, és vele egy új szerelemhez, nem mindennapi ajándéka a sorsnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában