Gasztro

2023.11.12. 15:45

Libalakomából bizony nem volt hiány a Márton-napi hétvégén Debrecenben – fotókkal

Egyik kézben esernyő, míg a másikban libacomb – így vásároztak a Kossuth téren!

Nagy Emese

Sok finomsággal rukkoltak elő az árusok

Forrás: Kiss Annamarie

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg november 10. és 12. között Debrecenben a Márton-napi sokadalmat, ami többek örömére visszaköltözött régi helyére, a Kossuth térre. Nyugodt szívvel elmondható, nem a legszebb őszi hétvégét tudhatjuk magunk mögött, ennek ellenére mégis sokan megfordultak a vásáron, ahol mindenféle finomsággal rukkoltak elő az árusok.

Zúzapörkölt, hagymás libamáj

Megannyi ínycsiklandozó libás étel közül válogathattak az éhes vendégek; terítéken volt a legnépszerűbb libacomb, libatoros, libahúsos töltött káposzta, zúzapörkölt, hagymás libamáj, ludaskása és libakolbász is.

Mindemellett, ahogyan arról már korábban hírt adtunk, azok is elégedettek lehettek, akik a kacsát részesítik előnyben, ugyanis a libacomb mellett azt is készítettek. Az édesszájúak sem panaszkodhattak, kürtőskalács, házi rétes és csörögefánk is volt bőven desszert gyanánt, és mézet is vásárolhattak azok, akik ősszel és télen akác- vagy repcemézzel szeretik ízesíteni a teát.

Libalakoma ide vagy oda, az árusok gondoltak azokra is, akik a baromfi mellett nem szerettek volna lemondani a sertéshúsról sem; volt bivaly-mangalica kolbász, mangalica-kenyérszalonna, sós szalonna, tepertő és mindenféle egyéb finomság, ami szem-szájnak ingere. Továbbá sajtvariációk között is válogathattak az ízek szerelmesei.

Vajpuha libacomb

A legkisebbek természetesen a csokoládéval leöntött gyümölcsöt keresték a standoknál, de persze gumicukorból, csokis tekercsből sem volt hiány.

Szeretjük a libát, ezért soha nem kérdés, hogy kinézünk a rendezvényre. Igaz, nem a legjobb az idő, de legalább már nem esik. Egy kis hideg nem tart minket vissza attól, hogy ne harapjunk bele egy vajpuha libacombba

– fogalmazott a Haon érdeklődésére Szlávik Kinga, aki két gyermekével – akik éppen kürtőskalácsot majszoltak – érkezett a Kossuth térre.

A rétespult előtt is sokan elidőztek, az idősebb korosztály még érdeklődött is, hogyan készül a sütemény, milyen lekvár kerül bele, mert bizony valóban olyan ízletesre sikerült – teszteltük is –, hogy bizony nem egy embert érdekelt az édesség titka.

Közkedveltek az újdonságok

A megkérdezettek nagy része libacombot és kacsacombot vásárolt, de megjegyezték, a többi ételből is visznek haza kóstolót, népszerű étel az érdeklődők között a libakolbász és a libahúsos töltött káposzta.

Barabás Zoltán úgy nyilatkozott nekünk, ha szabadtéri rendezvényt szervez valaki, annak számolnia kell azzal is, hogy rosszra fordulhat az idő. Persze nem örültek az esőnek, azonban amennyire szeretik a libát Debrecen környékén, sejtették, hogy sok érdeklődő lesz.

Amíg jó idő volt, ugyanannyian megfordultak nálunk, mint az elmúlt években, a visszajáró vendégeink most is kíváncsiak voltak a főztünkre, itt fogyasztották el, vagy hazavitték az ételeket. Ha az év közbeni fogyasztást nézzük, akkor a kacsacombot jobban viszik a vásárlók, de mivel ősz van, a libáé főszerep, így az emberek is azt veszik, főzik, sütik

– mondta az étteremtulajdonos. Majd kérdésünkre megosztotta, szombaton körülbelül ezer adag ételt adtak el. – Azt tapasztaljuk, az emberek tisztában vannak a mostani gazdasági helyzettel, nem sokallják az árakat – fűzte hozzá.

Bodnárné Varga Andrea házi húskészítményeivel vette le a lábáról a vevőket. Aki elment a pultja előtt, az biztosan megállt, hiszen nagyon szép és gusztusos termékekkel érkezett Hajdúböszörményből a cívisvárosba.

Nagyon szeretik a mangalicahúst a vásárlók, ugyanúgy viszik a kolbászt és a szalonnát is, utóbbi kelendőbb talán nyáron, amikor a barátok összeülnek egy kis szalonnasütésre

– jegyezte meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában