Mozdulj, Debrecen!

2023.10.24. 11:51

Templomépítésben is összemérik erejüket a debreceni középiskolák – fotókkal

Újabb nagyszabású rendezvény csatlakozott a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramjához.

Bekecs Sándor

Templomépítésben is összemérik erejüket a debreceni középiskolák

Forrás: Kiss Annamarie

A Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában működő Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum – támogatva a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramját – nagyszabású versenysorozatot hirdetett, ahová minden debreceni általános iskola meghívást kapott. A Mozdulj a Szent Lászlóval! elnevezésű kétnapos vetélkedőn 7. és 8. évfolyamos tanulók mérik össze tudásukat különböző versenyszámokban. 20 iskola 200 tanulója tapasztalhatja meg a rendszeres testmozgás élményét és jótékony hatását. Az ünnepélyes megnyitót október 24-én tartották.

Azzal a céllal indítottuk el ezt a programot, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük az egészséges életmódot, minél több diákot vegyünk rá a rendszeres mozgásra, játékos versenyekre

– mondta köszöntőjében Hámori Éva intézményvezető. 

Mozdulj, debrecen
Hámori Éva intézményvezető
Forrás: Kiss Annamarie

Kiemelte, iskolájuk immár 57 éve képez egészségügyi szakembereket a város és a régió számára, így ezzel a rendezvénnyel szeretnék felhívni a figyelmet ezen képzés fontosságára is. – Szeretnénk kifejezni kötődésünk Debrecenhez, a görögkatolikus egyházhoz és az egészségügyi szakképzéshez, ezért olyan versenyszámokkal készültünk, amelyek ezekhez kapcsolódnak. 

Megidézzük a virágkarnevál hangulatát, betekinthetnek a diákok a csecsemőosztályra, kipróbálhatják magukat az újszülöttek gondozásában és templomot is építhetnek

 – sorolta a versenyszámok tematikáit.

Hosszútávú együttműködés indult

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere beszédében a fenntartó munkásságát méltatta, amely jó gazdaként gondozza, fejleszti az iskolát. Elmondta, az intézmény képviselői keresték fel, hogy szívesen rendeznének egy a „Játék határok nélkül” vetélkedőhöz hasonló programot. – Egy modernebb, számotokra valóban érdekes és izgalmas vetélkedőn kezdtünk el gondolkodni, s a mai napra – egy széles civil összefogásnak köszönhetően – eljutottunk a megvalósításig – fejezte ki.  

Mozdulj, Debrecen
Széles Diána alpolgármester 
Forrás: Kiss Annamarie

A Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramjáról elmondta, amikor a szakmai részét összeállították, meghatározták: az 1-6. évfolyam számára mozgásfejlesztést biztosítanak az iskolákban, míg a 7-8. évfolyamos fiatalokat inkább vetélkedőkkel, játékos versenyekkel próbálják megmozgatni. A mostani programra elsősorban olyan iskolai csapatok érkeztek, akik nem versenysportolók, csak szeretnek, szeretnének mozogni.

Egy hosszútávú együttműködést indítottunk el a görögkatolikus egyházzal, szeretnénk további rendezvényeket, programokat is az intézménybe hozni

 – emelte ki.

Már negyvenöt intézmény csatlakozott az iskolaprogramhoz

– Ép testben, ép lélek. Ez egy Iuvenalistól származó gondolat, amily ebben az iskolában kézzel foghatóvá válik. A fizikai és a lelki egészség fontosságát szeretnénk a mai napon megerősíteni bennetek – mondta Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke. Hozzátette: bízik benne, a rendezvény által az iskola sportkomplexuma a körülötte lévő parkkal még inkább ismertebb lesz a helyiek számára.

Mozduljd, Debrecen
Seszták István főhelynök
Forrás: Kiss Annamarie 

Az idei tanévben indult útjára a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram, melynek célja, hogy a gyerekek is örömteli élményként éljék meg a mozgást, s ezt az érzést, illetve aktivitást vigyék haza a családba is. Az országban egyedülálló program során az elsősöktől hatodikosokig terjedő korosztálynak szóló, heti két alkalommal szerveznek 45 perces, tanórai kereteken kívüli, játékos és közösségi élményeket adó mozgásfejlesztő foglalkozásokat városszerte. Eddig összesen 45 intézmény csatlakozott már ehhez a programhoz. A Mozdulj a Szent Lászlóval programban olyan szervezetek működtek közre, mint a mikepércsi Játékidő Rekreációs Sportegyesület, a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola vagy a DVSC Kézilabda Akadémia.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában