Hagyomány

2023.10.15. 09:42

Hatalmas pásztortüzet gyújtottak a hajdúnánási behajtáson – fotókkal, videóval

A tavaszi jószágkihajtás után október 14-én behajtották az állatokat Magyarország legszebbnek választott birtokán, a hajdúnánási Kendereskertben.

Panyiczki-Berényi Viktória

A pásztortüzet is fellobbantották Hajdúnánáson

Forrás: Czinege Melinda

Közeledik a tél, a pásztorok ilyenkor beterelik állataikat a legelőkről, hiszen már alig találnak élelmet odakint a mezőn. A szombati behajtási ünnepség három hajdúnánási ifjú pásztor látványos lovasbemutatójával vette kezdetét. Először álló helyzetből fektették le a lovakat, majd megfigyelhettük a ló és a pásztorember különleges együttműködésének szimbólumát, melynek során az állatot egy számára természetellenes testhelyzetre vettek rá: leültették. 

A kékfestőből készült ruhát a mai napig szívesen viselik a pásztoremberek. Ennek köze van a hajdúsághoz is, hiszen a hajdúböszörményi kék-fehér városzászló alapján a fehér a lányok, a kék pedig a férfiak színe

– ismertette Gencsi Zoltán képesített erdész, okleveles erdőmérnök. Azt is megtudhattuk, hogy a pásztorok kalapján lévő tollnak is jelentősége van. Nem mindegy ugyanis, hogy darutoll vagy árvalányhaj kerül rá, mert ez alapján megállapítható, hogy kiskunsági vagy éppen hajdúsági-e az illető.

Hajdúnánás, behajtás, pásztortűz
Gencsi Zoltán 
Forrás: Czinege Melinda

Elszámoltak a polgármesternek

A hagyományőrző ünnepség legfontosabb mozzanata a számadás volt, melynek során a pásztorok gondosan elszámolnak a gazdával, egyezik-e a tavasszal kiterelt állatok létszáma a hazatérőkkel. Miután felsorakoztak egymás mellé a Hajdúsámsonból, Hajdúnánásról, Hajdúböszörményből, Nádudvarról, Törökszentmiklósról és Kismacsról érkezett pásztorok, gulyások, valamint kisbojtárok, kezdetét vette az elszámoltatás. 

A számadó régen az egész vagyonával felelt a rábízott jószágokért. Előfordult az is, hogy gazdag emberként ment ki tavasszal a hortobágyi legelőre, de ha a bojtárok elfüstölték az állatokat a keze alól, akkor nem maradt más vagyona, csak a bot. Hajdúnánáson ilyen még nem volt

– mondta Gencsi Zoltán, majd azt is elmesélte a közönségnek, hogy tavasszal az állatok létszámát a rovásírás szabályai szerint felrótták egy rovásfára, amit aztán kettéhasítottak. Az egyik fele a gazdáé lett, a másik pedig maradt a pásztornál. Gencsi Zoltán, mint számadó, a rovásfa összeillesztésével számolt le az állatokkal a gazdának, azaz Szólláth Tibor polgármesternek. A behajtáshoz felsorakozott magyar tarka, kecske, szürke marha és bivaly létszámaiban nem találtak hibát, elégedettségének a gazda is hangot adott. 

A Kendereskertnek nem a fizikális megjelenése a legszebb, hanem az a gondolat, amit magában hordoz

– hangsúlyozta Szólláth Tibor. 

Hajdúnánás, behajtás, pásztortűz
Szólláth Tibor polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Kiemelte: az a cél, hogy ne ezer kilométerekről hordjuk az ételt, hanem igyekezzük megtermelni helyben. Próbáljunk egészséges és jó minőségű élelmiszert adni a gyermekeinknek, hiszen csak akkor várhatjuk egy generációtól, hogy életképes legyen, ha normális élelmiszert fogyaszt. Sajnos ez manapság nem így van, mert általában a világban az emberek élelmiszerhulladékot fogyasztanak. 

Ezért is fontos felhívni a figyelmet a magyar pásztortársadalom életkultúrájára, hiszen azon állatok húsa, amelyek a legelőről jönnek be, biztosan jó minőségűek.

A pásztortűz jelentősége

A nap már lemenőben volt, amikor fellobbantak a pásztortüzek. – A tűz az éjszakai legeltetés fontos eleme volt, elsősorban a praktikumot szolgálta. Segítségével nem csak a jószág, hanem a pásztor is visszatalált arra a tanyára, amelyről indult – hallhattuk Gencsi Zoltántól, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a pásztortűz szimbolikus jelentősége ennél sokkal több. 

Ilyenkor gondolunk azokra, akik most nem lehetnek közöttünk. Sajnos sokan már az égi legelőket járják, és vannak, akik jelenleg is dolgoznak, mert a jószágok számára nincsenek ünnepnapok

– fogalmazott. Végezetül rámutatott: ezt a szakmát iskolában, neonfény mellett, nem lehet megtanulni. – Reményt ad, hogy ilyen sok fiatalt látok a pásztorok között, hiszen rajtuk múlik, hogy az állattartó kultúránkból mi lesz a jövőben – fűzte hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában