Kiskert

2023.10.04. 10:50

Így lesz gyönyörű és egészséges a levendulád: mutatjuk a debreceni szakember tuti tippjeit!

A levendula évről évre egyre népszerűbb a Hajdú-bihariak körében is, ami leginkább a finom illatának, stresszoldó hatásának, valamint káprázatos látványának köszönhető.

Gubányi Patrik

Ondódi Levendulás tulajdonosát kérdeztük a témában

Forrás: Napló-archív

Ahhoz, hogy sokáig otthonunk éke lehessen, fontos, hogy megfelelően öntözzük és metsszük. A francia levendula az egyik legsokoldalúbban használható növény, aminek számtalan gyógyhatása és kreatív felhasználási módja van. Ha ez még nem elég, évi kétszeri virágzásával is megörvendeztet bennünket, már ha megfelelően gondozzuk őket a hidegebb időszakban is.

Ónadi Imre, az Ondódi Levendulás tulajdonosa az egyik legnagyobb szakértője a témának, ezért megkérdeztük őt, hogyan védhetjük meg a szeretett növényünket az őszi-téli időszak viszontagságaitól.

Mivel a levendula mediterrán növény, ezért fontos, hogy napos helyre ültessük, hiszen ettől fog szép nagyra nőni. A növény szeretete sokakat arra ösztönöz, hogy mindig locsolják, ám ez ebben az esetben nem praktikus, elég a melegebb és hidegebb hónapokban is két-három hetente ezt megtenni

– tudatta.

Debrecen, levendula
Ónadi Imre, az Ondódi Levendulás tulajdonosa
Forrás: Napló-archív

A levendula formaalakító metszését még ősszel érdemes megejteni

– Az emberek általában ott követik el a legnagyobb hibát, hogy nem megfelelően metszik a növényzetet. Törekedjünk arra, hogy 

a fás részig vágjuk vissza a szárát, ugyanis ettől hozhat újabb hajtásokat – tanácsolta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában