Virágok mindenhol

2023.06.11. 18:07

Rózsakavalkád volt a debreceni állatkertben - fotókkal

Az egyik legnépszerűbb virág került a középpontba a Debreceni Állat- és Növénykert hétvégi programján.

Forrás: Czinege Melinda

A rózsák nemzetségének sokféleségével és sokoldalú felhasználásával ismerkedhettek meg a hétvégén a debreceni állatkertbe látogatók. Az intézmény Rózsaünnep elnevezésű programján számos fajtát csodálhattak meg az érdeklődők, mindezek mellett pedig rózsából készült ínyencségek – többek között lekvárok, mézek, teák és szörpök – kóstolója és rózsás kézműves termékek kirakodása fogadta őket.  

Forrás: Czinege Melinda

– Immár negyedik alkalommal rendeztük meg ezt a programot, amit igyekszünk a rózsa virágzásához közeli időpontban megszervezni. Célunk ennek a sokoldalúan felhasználható növénynek a népszerűsítése, most több mint ötven fajtát mutatunk be a látogatóknak – ismertette Mezősi János a Nagyerdei Kultúrpark kertészetének vezetője. Elmondta, reményeik szerint a későbbiekben egyre több fajtával ültethetik majd be a park virágágyásait.  

Mindamellett, hogy szép és jó illatú, a gasztronómia területén is széles körben használható növény, ugyanis a rózsaszirom az ehető virágok közé tartozik, lekvárt, szörpöt is készítenek belőle. Ezekből kóstolhattak hétvégén a látogatók. – Természetesen nem csak a szirma hasznosítható ilyen módon, gondoljunk csak a vadrózsa termésére, a csipkebogyóra. Mindezek mellett pedig egyre népszerűbb a kozmetikai célú felhasználása is – tudtuk meg Mezősi Jánostól.

Csenge és Tamás
Forrás: Czinege Melinda

A rózsás standok között járva szólítottunk meg egy fiatal párt, Csengét és Tamást. A fiatalember figyelmességéről tanúskodott, hogy párja kezében ott volt egy szép vörös rózsa, amelyet nem sokkal korábban adott át neki. – A vörös a kedvencem, de mindegyiket szépnek találom – válaszolta kérdésünkre Csenge. Elmondta azt is, hogy bár otthon most nem ültettek rózsát, egyik ismerősének szívesen segít a kertészkedésben. Tamástól pedig megtudtuk, hogy a siker kulcsa lehet, ha a rózsához csokoládé is párosul (a kedvesség mellett). 

BS 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában