Anyák napja

2023.05.06. 18:20

Debrecen színes programokkal fejezte ki háláját az édesanyáknak – fotókkal

Színpadi produkciók és kézműves foglalkozások várták a látogatókat.

Kézzel készültek az ajándékok az édesanyáknak

Forrás: Molnár Péter

Anyák napja alkalmából „Mama kérlek!” címmel szervezett színes programokat a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház szombaton a debreceni Nagytemplom mellett található üvegpiramisnál. Az eseményen a zenés-táncos programok mellett kézműves foglalkozások várták a családokat.

– Azt keresgélve, hogy Magyarországon szerveztek-e már önkormányzati szinten Anyák napját, meglepődve tapasztaltam, hogy nem, pedig azt gondoltam, hogy kell. Ezért hagyományteremtő szándékkal anyák napja előtt egy nappal először rendeztük meg a „Mama kérlek!” című programot – mondta el portálunknak Halász D. János, a DEMKI ügyvezetője, aki szerint a családi ünnepek tekintetében a karácsony és húsvét mellett az egyik legfontosabb ünnep, amikor az édesanyáknak mondunk köszönetet azért a sok-sok jóságért és szeretetért, amit egész életünk során kapunk tőlük. 

Talán amikor már elmennek – én már ebben a helyzetben vagyok – akkor is megmarad a szeretet, mert az emlékek és érzések ott maradnak a szívünkben

 – fogalmazott Halász D. János.

Az esemény megnyitóján Piros Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte az édesanyákat, aki szerint a város jelmondatában – „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? ” – megbújik a közösség ereje. 

A közösségeinket a családok alkotják, a családokat a szeretet köti össze, s a szeretet a legerősebb kohéziós erő. Ebből a szeretetből kiemelkedik az életet adó anyai szeretet, amiért nekünk hálásnak kell lennünk – hangsúlyozta Piros Zoltán.

A család a minden!

Király Sándorné dédnagymamaként látogatott ki a rendezvényre, s mikor portálunk arról érdeklődött, mit jelent számára az anyaság, párás szemmel csak annyit mondott: mindent!

Az anyaságról szólt az életem. Nekem a boldogságot a család jelenti, s azt, hogy velük lehetek – mondta az idős asszony.

A kézműves asztalnál ülő Ivánkáné Nagy Andrea kisfiával érkezett a programra, s mint megtudtuk a nagymamáknak készítenek ajándékokat vasárnapra. – Számomra az anyaság nehéz, ugyanakkor rengeteg örömöt is okoz. Azt gondolom, megéri a fáradtságot – fogalmazott az édesanya, akinek általános iskolás fiát kérdeztük, mit szeret legjobban anyukájában? 

A legjobban azt szeretem, hogy sokat játszik velem és bármilyen butaságot is csinálok nem haragszik. Azt szeretem anyában, hogy létezik

– jelentette ki a kisfiú. Szabó Emese büszke szülőként volt jelen a rendezvényen, ugyanis kislánya is a fellépők között volt, mint fogalmazott, számára a gyerekek megszületésével váltak igazi családdá.

Az origami asztalnál a huszonéves Nádra Dóra is szorgosan hajtogatja a papírokat. Mint kiderült, édesanyjának minden évben valamilyen kézműves ajándékkal kedveskedik, most sincs másként: rózsát hajtogat a neki életet adó nőnek. 

Amit a legjobban szeretek édesanyában, hogy nagyon bolondos ember. Remekül kijövünk, igazából a legjobb barátnőm. Igyekszem minden évben megmutatni neki, hogy mennyire hálás vagyok érte

 – nyilatkozott Nádra Dóra.

Színes programok

Az anyákat ünneplő rendezvényen többek között fellépett Papp István, a Csokonai Színház művésze, a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI Szivárvány gyermekkara, majd a béke jegyében a G23 Postagalamb Egyesület jóvoltából 450 madarat engedtek szabadon.

Az Anyacsak1van játszóházban a gyerekeknek lehetőségük volt ajándékokat készíteni a szüleiknek és nagyszüleiknek, többek között virágtündér-figurákat, anyák napi szivecskéket, origami virágokat és barátság karkötőket, míg a „Mamma Mia” szépségsarokban az érdeklődőknek lehetőségük volt arcfestésre, csillámtetkóra, hajfonásra és sminkkészítésre.

A Szívküldi asztalnál kedves üzenetekkel lehet meglepni az édesanyákat, míg a gyermekeknek lufbohóc, játékpark, angol zenebölcsi, mesesarok és társasjátékokkal kedveskedtek. A rendezvény Szinetár Dóra Jászai Mari – díjas színésznő, énekesnő koncertje zárta. 

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában