Testük a vászon

2023.02.25. 17:48

Két nap, egy alany, 101 tetováló – rekordkísérletre készülnek a tetoválók Debrecenben

Hangosan berregtek a tetoválógépek, ennyien egy helyen még sosem tetováltak az országban.

Forrás: Kiss Annamarie

Egy gombostűt nem lehetett leejteni a Debrecen Plázában immár ötödik alkalommal megrendezett Debreceni Tetováló Expón szombat délután. A több mint 100 tetoválót felvonultató kétnapos fesztiválon nemcsak helyi, hanem országos elismert tetoválóművészek lepték el az épület alsó és felső szintjét. Sőt, határon túlról is érkeztek testfestők: Svájcból, Németországból, Szlovákiából, illetve a spanyol Mallorcáról. Az ingyenes hétvégi rendezvény egyik fő célja, hogy a Mentődolgozók Kulturális és Szabadidős Egyesülete számára összegyűjtsenek két gyakorló bábu árát, hisz a szervezet tagjai szabadidejükben gyermekeket elsősegélynyújtásra és újraélesztési gyakorlatokra tanítják óvodákban, iskolákban. A bevásárlóközpont aulájában egy „becsületkasszát” helyeztek ki, így bárki, bármennyi összeggel hozzájárulhat eme nemes küldetés eléréséhez. A szervezők egy egyedülálló rekordkísérlettel – a Magyar Rekordszövetség felügyelete alatt – is tarkítják a programot: egy alany hátsó combjára 101 tetováló fog koponyamintákat varrni két nap alatt. Erről a Hajdú Online-nak Keszthelyi Zoltán, az esemény szervezője beszélt. 

A vállalkozó szellemű férfinak a hátsó combjára készült 120 darab hatszög, ezek adják a keretet a mintáknak. A 101 résztvevő tetoválónak a kritérium az volt, hogy koponya mintával készüljenek. Ha sikerül felvarrni a több mint 100 koponyát, a hitelesítés után felterjesztjük a Guinness Rekordok Könyvébe való bekerüléshez

 – árulta el a szervező. 

Keszthelyi Zoltán
Forrás: Kiss Annamarie

Mint megtudtuk, ennyi ember egy helyen még nem tetovált az országban. Alapvetően van egy rossz sztereotípia a tetoválásokkal kapcsolatosan, a rendezvény azt kívánja elérni, hogy minél többen lássák, hogy ezek az élvonalbeli tetoválók már festmény-, fényképminőségben rajzolnak. – Nagyon sok látogatót érdekel a tetoválásoknak a művészi szintje, szeretik nézni, nagyon sokan itt választják ki azt a tetoválót, aki miatt hajlandók akár átutazni az országot. Személyesen tudnak kérdezni, megnézni a munkákat és kiválasztani esetleg azt a mintát, ami egy életre nyomot hagy rajtuk – mutatott rá Keszthelyi Zoltán.

Nagypapa szemöldöke is tetovált

A színpad közepén letolt nadrággal, hason feküdt a hódmezővásárhelyi Ferenczi Sándor, akin két napig készül a rekordkísérlet. Portálunknak elárulta, hogy nem volt kérdés, hogy vállalja e, rögtön igent mondott.

A tetováló közösségért teszem, egy örök emlék lesz, mint minden egyes rajz a testem különböző területein. 1996-ban volt az első alkotás rajtam, azóta nincs megállás. Ez egy életstílus, önkifejezés a részemről, vannak rajtam feliratok, de hozzám inkább a japán és a graffitistílus áll közelebb – vallja Sándor, aki elárulta, egyszer csordult ki a könny a szeméből, amikor a jobb oldalát kontúrozták, viszont azt, hogy hol nincs még tetoválása, nem kötötte az orrunkra.

 

Ferenczi Sándor
Forrás: Kiss Annamarie

A tetoválóstandok előtt mindenhol kíváncsi szemek figyelték, miként lesz egy vonalból órák múlva egy kész műalkotás. A fülkék mindegyiknél hangosan berregtek a tetoválóműszerek, és mi sem természetesebb módon majdnem mindenhol combok, felkarok voltak szabadon: várták, hogy megfessék őket. Így volt ez a debreceni Fonix Tattoo csapatnál is; öten költöztek ki a rendezvényre, közülük pedig páran a rekordkísérletben is részt vesznek. Fülöp Szabolcs a kezdetektől, közel 13 éve a tetoválószalon alaptagja, nagyon sok remekművet varrt az évek során a vendégeire, és kiemelte, örül annak, hogy nincs trend a tetoválások között. 

Egy rajz a testen mindig különleges, emellett egyén válogatja, mit szeretne magán hordani, talán a koponyaminta az, ami örök darab. A testrészek közül a comb és a felkar nagyon népszerű, de talán azok kiválasztása is a fájdalomhoz vannak igazítva

– magyarázta Szabi. Érdekességként hozzátette, egy egész hátas műalkotásra nagyjából egy deciliter fekete festéket használnak el, illetve a legidősebb vendége egy 82 éves bácsi volt. 

– Gyerekkorom óta nagyon szerettem rajzolni, a családban van tetováló, anyukámnak is vannak rajzai a testén, sőt, a nagyapámnak szemöldökét nemrég alkottam újra a tetoválógépemmel. Építészmérnöknek tanultam, de ebben a kreativitásom jobban ki tudom élni, mint az építészetben – mondta el a nyíregyházi Musho Xandra, aki éppen vendégének felkarjára egy kevert graffiti és realisztikus mintát álmodott meg. A tetováló művész megjegyezte, hogy amit készít, olyan 6-7 óra múlva lesz kész, de folyamatos az érzéstelenítés, hiszen egy idő után a vendég fájdalomküszöbe „betelik” és idegesítő lesz a folyamatos berregés és szurkálás. 

ND


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában