Kultúrtipp

2023.01.16. 20:25

Új kiadványt ajánlanak a debreceni természetbarátok figyelmébe

Cél, hogy minél többen felkerekedjenek megismerni hazánk erdőkkel és vizekkel borított tájainak értékeit.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a DEMKI Ifjúsági Ház Galéria 21 termébe várják január 19-én, csütörtökön 17 órától azokat az érdeklődő természetbarátokat, akik a Debreceni Nagyerdőért Egyesület legújabb kiadványára kíváncsiak. A Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület a hagyománnyá vált, immár VII. természetvédelmi-irodalmi vers-, próza-, meseíró és természetfotós pályázatának az „Erdők ölelése, vizek csobogása” címmel megjelent könyvében az általános és középiskolásoktól beérkezett versek, prózák és mesék legjobbjai kaptak helyet. A kiadványban 45 iskolás – köztük határon túliak, emellett öt debreceni, egy balmazújvárosi, egy hajdúnánási és egy nyíradonyi diák – alkotása szerepel, valamint 18  – köztük két debreceni és két hajdúnánási diák – természetfotóját láthatjuk. A beérkezett pályaműveket három korosztályban (6-9, 10-14 és 15-19 évesek), ezeken belül négy kategóriában (vers, próza, mese; a legalsó korosztályban csak vers és mese; természetfotó) ismert szakemberekből álló zsűri bírálta el. A zsűri elnöke Finta Éva József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, tanár, a Magyar Írószövetség tagja, a fotós zsűri elnöke pedig Bakó Gábor légi fotós, kamera konstruktőr volt.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a kötet bevezetőjében így fogalmazott: Magyarország elkötelezett a természeti értékek védelme, fenntartható hasznosítása mellett, növelik a fával borított területek nagyságát, fejlesztik az erdei turizmust, illetve kiemelt célkitűzés a víz visszatartása az erdős területeken. „Kívánom, hogy a kötetben megjelenő gondolatok minden olvasóban ébresszék fel a kíváncsiságot, hogy minél többen felkerekedjenek megismerni hazánk erdőkkel és vizekkel borított tájainak értékeit”– írta az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában