Mintegy 3 ezer tonna alma várható

2022.08.29. 18:00

Idén átlagos mennyiséggel, de édesebb, finomabb almával számolnak a Derecskei Gyümölcsösben

Az uniós oltalom garancia a magas minőségre.

Forrás: Kiss Annamarie

A Derecskei Gyümölcsös Hajdú-Bihar megye meghatározó almatermőhelye, az itt termesztett étkezési almákkal, valamint az itt készült almalével az ország számtalan élelmiszeráruházában, éttermében találkozhatunk, de ismertek a termékek határon túlon is. Minőségét jól jelzi továbbá, hogy számos szakmai elismerés birtokosa a kertészet.

Nemrég a „Derecske alma” mint elnevezés, európai uniós földrajziárujelző-oltalmat kapott.

Forrás: Kiss Annamarie

– A kertészetünkben mintegy 80 hektáron termelünk almát. A terület háromnegyede jéghálóval fedett, továbbá a teljes ültetvény csepegtető-rendszerrel ellátott. Emellett van egy almalé feldolgozónk és egy hűtőházunk is, amelyben összesen 3600 tonna almát tudunk tárolni – mutatta be dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. ügyvezetője. Ez utóbbinak köszönhetően egész évben ugyanabban a minőségben tudják szállítani a hazai és külföldi élelmiszerláncoknak, partnereiknek termékeiket. Az étkezési almának körülbelül 70-80 százaléka talál itthon piacra, a többit exportálják, többek között a szomszédos Romániába. 

Mintegy 3 ezer tonna alma várható

– Az elmúlt tíz eddigi legalacsonyabb termésátlaga lesz országos szinten, azonban a kertészetünkben átlagtermésre, körülbelül 3 ezer tonnára számítunk, köszönhetően a kiépült öntözőrendszerünknek és a jéghálónak. Az aszály miatt viszont azt látjuk, hogy az almák cukortartalma az átlagosnál magasabb lesz, mivel nagy volt a hőingás az éjszakai és nappali hőmérséklet között. A cukor beépülése sokkal jobban sikerült idén, ezért jó minőségű és finomabb lesz a megszokottnál az idei termés – ismertette a szakember.

Forrás: Kiss Annamarie

A leszedett gyümölcsök mintegy 90 százalékát, mint étkezési alma értékesítik, míg a maradékból gyümölcslé készül: évente több százezer liter almalevet gyártanak.

Ez utóbbinak 80 százaléka talál vevőre belföldön. – Nagyjából 300 partnerünknél – köztük élelmiszerláncokban, cukrászdákban, vendéglátóegységekben - található meg a DerJuice almalé. Büszkék vagyunk arra, hogy Michelin-csillagos étteremben is találkozni a termékeinkkel - emelte ki. A fejlesztésekkel kapcsolatban Szabó Viktor elmondta: az elmúlt öt évben tervezett fejlesztéseikkel elkészültek: az almáskert több mint egyharmadát korszerű ültetvényre cserélték, felújították a hűtőházukat és léüzemet építettek. A továbbiakban pedig a feldolgozóüzemük kapacitását háromszorosára bővítik majd. 

Az uniós oltalom garancia a magas minőségre

Az Európai Bizottság határozatával nemrég földrajziárujelző-oltalmat kapott a derecskei alma. Ez az uniós védjegy a forgalomban lévő termékek földrajzi eredetének azonosítására használják. Ennek lényege, hogy – a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve – fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják. – Az almánk legfontosabb ismérve, hogy Derecske és környékén terem. Speciális az itteni mikroklíma, amelynek hatására a gyümölcs beltartalmi értékei másabbak, mint az Európa egyéb területein termesztett almáknak. Ez védjegy garancia arra, hogy ezt a beltartalmat biztosítjuk, tehát változatlan marad egész évben – ismertette az ügyvezető.

Forrás: Kiss Annamarie

Mint kifejtette, ennek az oltalomnak az előnye, hogy aki derecskei almatermékkel találkozik, az biztos lehet a garantált minőségben.

– Mondhatni örök időre szól ez a védjegyoltalom, amennyiben folyamatosan garantáljuk azt a minőséget, amivel ezt elnyertük. Van olyan paraméter, amit félévente, valamelyiket havonta ellenőrzik. Amíg tudjuk tartani ezt a minőséget, addig birtokoljuk ezt az oltalmat – hangsúlyozta Szabó Viktor. A bizottság indokolása szerint, Derecske térségére jellemző talaj- és éghajlati adottságok, valamint az emberi szaktudás együttesen eredményezik az ott termelt gyümölcs magas minőségét. A derecskei alma magas kalcium- és magnéziumtartalmú, kemény gyümölcshússal rendelkezik. A kevés savtartalmának és a magas cukortartalmának köszönhetően édeskés ízű. Héja élénk színű. A magas kalciumtartalma miatt ropogós és hosszú ideig tárolható úgy, hogy mindeközben beltartalmi értékei alig csökkennek. Termesztése kizárólag Derecske, Sáránd, Hajdúbagos, Konyár és Tépe közigazgatási határain belül történhet.

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában