2022.08.29. 18:00
Idén átlagos mennyiséggel, de édesebb, finomabb almával számolnak a Derecskei Gyümölcsösben
Az uniós oltalom garancia a magas minőségre.
Forrás: Kiss Annamarie
A Derecskei Gyümölcsös Hajdú-Bihar megye meghatározó almatermőhelye, az itt termesztett étkezési almákkal, valamint az itt készült almalével az ország számtalan élelmiszeráruházában, éttermében találkozhatunk, de ismertek a termékek határon túlon is. Minőségét jól jelzi továbbá, hogy számos szakmai elismerés birtokosa a kertészet.
Nemrég a „Derecske alma” mint elnevezés, európai uniós földrajziárujelző-oltalmat kapott.
– A kertészetünkben mintegy 80 hektáron termelünk almát. A terület háromnegyede jéghálóval fedett, továbbá a teljes ültetvény csepegtető-rendszerrel ellátott. Emellett van egy almalé feldolgozónk és egy hűtőházunk is, amelyben összesen 3600 tonna almát tudunk tárolni – mutatta be dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. ügyvezetője. Ez utóbbinak köszönhetően egész évben ugyanabban a minőségben tudják szállítani a hazai és külföldi élelmiszerláncoknak, partnereiknek termékeiket. Az étkezési almának körülbelül 70-80 százaléka talál itthon piacra, a többit exportálják, többek között a szomszédos Romániába.
Mintegy 3 ezer tonna alma várható
– Az elmúlt tíz eddigi legalacsonyabb termésátlaga lesz országos szinten, azonban a kertészetünkben átlagtermésre, körülbelül 3 ezer tonnára számítunk, köszönhetően a kiépült öntözőrendszerünknek és a jéghálónak. Az aszály miatt viszont azt látjuk, hogy az almák cukortartalma az átlagosnál magasabb lesz, mivel nagy volt a hőingás az éjszakai és nappali hőmérséklet között. A cukor beépülése sokkal jobban sikerült idén, ezért jó minőségű és finomabb lesz a megszokottnál az idei termés – ismertette a szakember.
A leszedett gyümölcsök mintegy 90 százalékát, mint étkezési alma értékesítik, míg a maradékból gyümölcslé készül: évente több százezer liter almalevet gyártanak.
Ez utóbbinak 80 százaléka talál vevőre belföldön. – Nagyjából 300 partnerünknél – köztük élelmiszerláncokban, cukrászdákban, vendéglátóegységekben - található meg a DerJuice almalé. Büszkék vagyunk arra, hogy Michelin-csillagos étteremben is találkozni a termékeinkkel - emelte ki. A fejlesztésekkel kapcsolatban Szabó Viktor elmondta: az elmúlt öt évben tervezett fejlesztéseikkel elkészültek: az almáskert több mint egyharmadát korszerű ültetvényre cserélték, felújították a hűtőházukat és léüzemet építettek. A továbbiakban pedig a feldolgozóüzemük kapacitását háromszorosára bővítik majd.
Az uniós oltalom garancia a magas minőségre
Az Európai Bizottság határozatával nemrég földrajziárujelző-oltalmat kapott a derecskei alma. Ez az uniós védjegy a forgalomban lévő termékek földrajzi eredetének azonosítására használják. Ennek lényege, hogy – a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve – fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják. – Az almánk legfontosabb ismérve, hogy Derecske és környékén terem. Speciális az itteni mikroklíma, amelynek hatására a gyümölcs beltartalmi értékei másabbak, mint az Európa egyéb területein termesztett almáknak. Ez védjegy garancia arra, hogy ezt a beltartalmat biztosítjuk, tehát változatlan marad egész évben – ismertette az ügyvezető.
Mint kifejtette, ennek az oltalomnak az előnye, hogy aki derecskei almatermékkel találkozik, az biztos lehet a garantált minőségben.
– Mondhatni örök időre szól ez a védjegyoltalom, amennyiben folyamatosan garantáljuk azt a minőséget, amivel ezt elnyertük. Van olyan paraméter, amit félévente, valamelyiket havonta ellenőrzik. Amíg tudjuk tartani ezt a minőséget, addig birtokoljuk ezt az oltalmat – hangsúlyozta Szabó Viktor. A bizottság indokolása szerint, Derecske térségére jellemző talaj- és éghajlati adottságok, valamint az emberi szaktudás együttesen eredményezik az ott termelt gyümölcs magas minőségét. A derecskei alma magas kalcium- és magnéziumtartalmú, kemény gyümölcshússal rendelkezik. A kevés savtartalmának és a magas cukortartalmának köszönhetően édeskés ízű. Héja élénk színű. A magas kalciumtartalma miatt ropogós és hosszú ideig tárolható úgy, hogy mindeközben beltartalmi értékei alig csökkennek. Termesztése kizárólag Derecske, Sáránd, Hajdúbagos, Konyár és Tépe közigazgatási határain belül történhet.
Bekecs Sándor