Fotókkal

2022.07.09. 15:00

Fontos (ló)lépés a fogathajtás népszerűsítéséért

Ifjú és meglett hajtók egyaránt bakra ültek a verseny kedvéért Hajdúszováton.

Forrás: Molnár Péter

Több mint ötven lovasfogat mérettette meg magát szombaton Hajdúszováton, a Hajdúszováti Lovasbarátok Egyesületének szervezésében.

A helyi általános iskola sportpályája körül délelőtt összegyűlt a település apraja-nagyja, de sokan messzebbről is érkeztek az ügyességi versenyre.

Forrás: Molnár Péter

Kádár László egyesületi elnök a Naplónak elmondta, hogy rekordszámú nevezéssel indult a szombati verseny, az elmúlt öt évben nem fordult elő, hogy 53-an jelentkezzenek a megmérettetésre. Az ünnepi megnyitó után a püspökladányi csikósok bemutatója következett, a délelőtti és a délutáni forduló után hirdetnek eredményt, a pontszámok alapján dől majd el, ki kerül a szeptemberi megyei döntőbe.

Gondoskodtak a legkisebbek szórakozásáról is, aki nem ló- vagy póniháton múlatta az időt, nyuszifogó versenyen bizonyíthatta fürgeségét.

Czibiné Diószegi Diána férjével, a gondosan vasalt csikósöltözetben szemlélődő Czibi Máté és ifjabb Czibi Mátéval érkezett. A kisfiú fejét nem más, mint a büszkén viselt, Mihalkóénál készült csikóskalap ékesítette. A Naplónak elmondták, milyen családi hagyományt őriznek. Szavaik szerint a Czibi nagyapa szegény püspökladányi családban nőtt fel, s bár nagyon szerette volna, nem lehetett saját lova gyermekkorában. – Amikor a maga ura lett, és megtehette, megvette az első lovat. Ekkor hatéves voltam, három évig sétáltam a ló mellett, mire felülhettem. Egy csikós ismerősük járt át akkoriban hozzájuk belovagolni a lovat, így kerültem én is közéjük, maguk mellé vettek, tanítgattak  – idézte fel. A legifjabb Czibi már a család fekete kancáján lovagol a szülők segítségével, de kezébe került a karikás ostor is, ezt néha egy, néha két kézzel, de annál lelkesebben csapkodja családi házuk udvarán. Hogy felnőttként követi-e majd az atyai hagyományokat, az idő dönti el.

SzD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában