2022.02.04. 12:51
Már kóstolják Debrecen borát
A szakmai elismerést is jelentő Debrecen Város Bora címet az ország legjobbjai kapják hét kategóriában.
Forrás: Czinege Melinda
Közel húsz borbíra kezdte meg a legjobb magyar borok zsűrizését a Hotel Lyciumban péntek délelőtt. Az egész napos rendezvényen a borakadémikusokból, városi tisztviselőkből, séfekből és sommelier-kből álló zsűritagok 22 pincészet 96 bora közül választják ki a Debrecen Város Bora 2022 címet viselő hét győztes fajtát. Az elismerést így pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában kaphatja meg egy-egy borászat.
– Debrecent ugyan nem tartjuk nyilván a nagy borvidékek között, mégis több évszázados a város és a bor kötődése, hiszen a határon túli Érmellék valaha Debrecen szőlőskertje volt. A borfogyasztás kultúrája egy életmódbeli kérdés is, mivel a gasztronómia is fontos szerepet játszik abban, hogy milyen minőségben éljük az életünket – mondta köszöntőbeszédében Puskás István. Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a Debrecen Város Bora díj egy presztízs jellegű szakmai elismerést jelent a magyarországi borászok közösségének.
Erdei Nóra, a VisitDebrecen programmenedzsere szerint a város magas színvonalú turisztikai kínálatot nyújt a Magyarországra látogatók számára. Úgy véli, ennek fontos részét képezi a gasztronómia és minőségi borfogyasztás.
– Az elmúlt egy évben a Debreceni Borozó magazin munkatársai segítségével több mint 80 pincészet közel 500 borát kóstolva választottuk ki azokat a borokat, amelyek most lehetőséget kapnak, hogy előbb a zsűrit, majd a város polgárait és a Debrecenbe érkező külföldi és belföldi turistákat kápráztassák el – mondta Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja. A rendezvény főszervezője elárulta, eredményhirdetés még nem várható a döntés napján, azonban rövidesen a nagyközönség is megismerheti azt a hét bort, amit a város képviselni fog.
Borverseny és borbírálat a Hotel Lyciumban
Minden debreceni bora
Darin Sándor, a Debreceni Borozó szakújságírója és az esemény felelős szervezője a Naplónak elmondta, Debrecen Város Borát 2014 óta választják meg. Az eleinte csak fehér- és vörösborokból álló kategória 2020-ban hét fajtára bővült.
– A borászatok az előszelekció után meghívásos alapon vehetnek részt a megmérettetésen. A részvétel egyik feltétele, hogy a nevezett borokból kereskedelmi mennyiség álljon rendelkezésre. Ha egy bor még nincsen forgalomban, vagy már nincs belőle megfelelő készlet, akkor a debreceni gasztronómia értelemszerűen nem tudja használni. Így hiába választjuk meg Debrecen borának, ha a város báljára vagy a protokollrendezvényekre nem jut belőle – mondta.
A szakújságíró úgy látja, a Debrecen Város Bora egy jól megálmodott borverseny, ami nem csak egy plecsnit ad az üvegre, hanem az emberek is megkóstolhatják, hogy milyen valójában.
– Arra törekszünk, hogy az éttermekben ne csak palackra lehessen megvásárolni a díjazott borokat, hanem pohárral is kínálható legyen. Így a lakosság is megismerheti, hogy a borítészek milyen borok mellett döntöttek – mondta.
Darin Sándor szerint a zsűri összetétele is ezt a közösségi szemléletet tükrözi: szakújságírók, borászok, gasztronómiai szakemberek és a város borrajongó döntéshozói együttesen jelölik ki a Debrecen Város Bora díjra méltó fajtákat. Így amikor az elbírálás megszületik, az nem szakvélemény, hanem egyfajta merítés a társadalmi borfogyasztás tengeréből.
Hajnal László