Farsangi finomság

2022.02.21. 16:47

Egy klasszikus fánkrecept édesszájú olvasóinknak

A csöröge vagy csörögefánk hagyományos ünnepi, főként farsangkor fogyasztott étel. Lássuk, hogyan készül a nyíradonyi Tasiné Marika konyhájában az édes, ropogós, fánktésztából készült, forró zsírban vagy olajban kisütött édesség.

Molnár Csilla

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A magyar csöröge szót legelőször 1565-ben jegyezték fel, az elnevezés feltehetően a forró zsírban sülő tészta hangjára vagy a keményre, szárazra sült tésztadarabok zörgésére utal, de aligha tévedünk, ha úgy véljük: a tészta madár csőrére emlékeztető alakja sem lehet mellékes. Régi ünnepi étel, melyet farsang és jeles családi események alkalmával fogyasztottak. Tasiék háza táján viszont nemcsak farsangkor sül ez a finomság, hanem az év bármely szakában, ha az unokák óhajtják.


Marika elmondása szerint, már édesanyja idejében is volt margarin, ezért anyukája receptje szerint ő is azzal készíti a tésztát. Hozzávalók a tésztához: egy fél margarin (12,5 dekagramm), fél kilogramm liszt, fél csomag sütőpor, 2 marék porcukor, 2 darab tojás, 2 deciliter tejföl, 1 csipet só.

Tasi Mihályné Marika az unokái miatt gyakran készít csörögefánkokat | Forrás: Molnár Csilla


A csörögefánk elkészítése: A margarint eldörzsöljük a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot, sütőport, egy pici sót, a tojásokat és végül a tejfölt. Fél órát pihentetni is lehet, bár mivel sütőporos, azonnal süthető. Sütés előtt elnyújtjuk, s hosszú csíkokra vágjuk, majd keresztben, kissé ferdén továbbszeljük, így rombusz alakúak lesznek a tészták. A közepüket felhasítjuk, a tészta egyik sarkát áthúzzuk a lyukon, majd kifordítjuk. Forró olajban, nagyon hamar megsül. A csörögék elkészítése összesen kevesebb mint egy órát vesz igénybe. Derelyemetszővel vagy késsel is vághatjuk. Tasi Mihályné Marika lapunknak elmondta, unokái az elkészült fánkokat legszívesebben az általa kreált, házi készítésű lekvárral fogyasztják.

 

Molnár Csilla 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában