Farsang

2022.02.27. 13:30

A képernyőn látható a jövő évi trend

Hercegnők és cowboyok mindig lesznek, és különös kérések is.

HaBe

Forrás: MW-archív

Radiátor. Ez volt a legutóbbi jelmezkérés, amitől a homloka közepére szaladt a szemöldöke Sándor Attilánénak, akihez egy édesanya fordult néhány éve utolsó mentsvárként. A gyermeke iskolájában mindenkinek meghatározták a farsangi öltözetet, és kötelezővé tették, hogy azt otthon készítsék saját kezűleg. Az nem derült ki, hogy a vásárlóidőnek vagy kézügyességnek volt híján, de igyekezett egyszerűbb utat választani, ám a tócóskerti jelmezkölcsönzőben nem járt szerencsével. Az üzletet hat éve üzemeltető varrónő ma már ritkán lepődik meg. Inkább kutakodik, és igyekszik beszerezni a legfrissebb mesék, sorozatok, internetes játékok szereplőinek szettjeit. Ezek ugyanis idén a legnépszerűbb jelmezek. A boltban leggyakrabban elhangzott cím idén: A nagy pénzrablás. A spanyol akciófilm-sorozat bár 16 éven aluliaknak nem ajánlott, a benne feltűnő narancssárga overall és a Salvador Dalít idéző álarc a 10–15 éves korosztály kedvenc jelmeze volt, de több felnőtt is kereste. Ugyancsak kapós volt a DC Comics képregényeiből ismert Harley Quinn karakterének ruházata. 

 

A felnőttek párban járnak 

 

A legkisebbek vágyának beteljesülése, az örömük adja Krisztinek a legtöbb lendületet a munkában. Az óvodások az aktuális mesék főszereplőinek alakját öltik legszívesebben magukra. A lányoknál tartja listavezető pozícióját a Jégvarázs testvérpárja, Elza és Anna, de a többi hercegnőt sem hanyagolják: gyakran kérik a klasszikus Jázmin-, ­Bell-, Hamupipőke-, Csipkerózsika-maskarákat. A fiúk pedig Lego Ninjago-hősökké szeretnének válni, vagy Minecraft-figurává, de nem megy ki a divatból az indián, cowboy, tűzoltó szerepkör sem. Az üzletvezető úgy tapasztalta: hat éve, amikor átvette a boltot, még jórészt az utóbbiakra áhítoztak a gyerekek. 

 

Amilyen nagyot változott az óvodáskorúak igénye, annyira stagnál a felnőtt farsangozóké. Gyakori, hogy páros jelmezt választanak: Kleopátra–Cézár, apáca–barát, indián nő és férfi. 

 

Krisztinél csaknem kétezer álöltözet között kutakodhat az alakoskodni vágyó, de megesik, hogy ez is kevésnek bizonyul. Felidézte azt a vendégét, akinek telt idomai zártak ki nagyon sok ruhát. A kreativitás, a megoldásra törekvés szüntelen vágya és a humor­érzék végül őt sem engedte jelmeztelenül hazakullogni, paradicsomként tündökölhetett a farsangi mulatságon. 

 

Tanácsadói szemszögből emlékezetes számára még az a család is, amely egy jelmezes esküvőre kapott meghívást. Mindenki nyitott volt a ruha­próbálgatásra, de a legmeglepőbb a nagymama lelkesedése volt. Ő egy elegáns barokk hölgy­ként jelenhetett meg a jeles napon. 

 

A szókimondó Kriszti nem kíméli magát, amikor jelmez­álmáról kérdezem, és a „paradicsomlányéhoz” hasonló okokból már fejben elvet számos maskarát. Végül kimondja: – Fióna, az ogrelány hozzám illő karakter lenne. 

 

HaBe 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában