egy kis séta is jót tesz

2021.12.04. 21:20

Hogy ne a hasfájásról szóljon az ünnep – egy háziorvos tippjei

Felejtsük el a sült krumplit, már most keressünk ízlésünknek megfelelő salátarecepteket!

Beautiful happy family having fun celebrating Christmas at home, gathered around the table, having Christmas dinner, enjoying winter holiday season and their time together

Fotó: Shutterstock

Az advent, a várakozás időszakába léptünk; ezekben a hetekben azon gondolkodunk, milyen ajándékkal lepjük meg szeretteinket, no és hogy milyen ünnepi fogások kerüljenek az asztalra. Utóbbi kapcsán dr. Szikora Miklós háziorvos beszélt lapunknak arról, miként állítsuk össze úgy a karácsonyi menüsort, hogy néhány nap elteltével ne az ügyeleti gyógyszertár előtt várakozzunk különböző emésztést segítő pirulákért.

Szikora Miklós | Fotó: Napló-archív

Szikora Miklós leszögezte, első és legfontosabb a tudatos vásárlás: kerüljük a zsíros, füstölt húsokat, részesítsük előnyben a csirkehúst és a halat! – Minden családban megvannak azok a hagyományos ételek, amelyek minden évben megjelennek az ünnepi menüsorban. Ezzel nincs is semmi probléma, viszont próbáljuk meg úgy párosítani az ételeket, hogy a húsok mellé semmiképpen ne kerüljenek nehezebb köretek. Felejtsük el az év utolsó napjaiban a sült krumplit, a hagymás tört krumplit! Napjainkban nagyon sok salátarecept található az interneten, biztosan megtalálja mindenki az ízlésének megfelelőt – fogalmazott.

Mozogjunk az ünnep alatt is!

A háziorvos elmondta, az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk arra, hogy egy nap többször fogyasztunk nehezebb ételeket. Nem zavartatjuk magunkat, ha a töltött káposzta után azonnal elfogyasztunk két szelet süteményt, majd rövid időn belül nyúlunk is az ízletes rántott húsokért. – Próbáljunk meg néha nemet mondani az ételre. Sajnos az a tapasztalat, ha nem így teszünk, akkor a karácsony nem a szeretetről, a családról, hanem a hasi fájdalmakról, szenvedésről fog szólni – jegyezte meg, hozzátéve, köztudott, hogy a fizikai aktivitás segíti az emésztést. Éppen ezért azt javasolja, a családi, baráti falatozás után sétáljunk egyet a városban. Ezzel nemcsak az emésztésünknek kedvezhetünk, hanem a mozgásnak köszönhetően sokkal fittebbek, élénkebbek leszünk.

NE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában