kvíz

2021.11.25. 18:33

Kitalálod, hogy a megye melyik településeiről van szó?

Apró információk alapján kell kitalálod, melyik településről beszélünk.

20200929 Hortobágy fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Madarak a Hortobágyon.

Fotó: Napló-archív

Hajdú-Bihar falvai és városai gazdag múltra tekintenek vissza, számos turistacsalogató látványossággal rendelkeznek és sok ismert embert adtak az országnak. Legújabb kvízünkben különleges módon teheted próbára a tudásodat: mutatunk három tényt, ami alapján el kell döntened, hogy a megye melyik településéről beszélünk.

Hidd el, egyszerűbb, mint amilyennek látszik!

Sok sikert!

1.
A környék már az újkőkorban lakott volt, 1989-ben kapott városi rangot, itt született Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter.
2.
Ez Magyarország legnagyobb területű községe, itt található az ország leghosszabb közúti kőhídja, ismert a pásztortalálkozóiról, illetve a hídi vásárjairól.
3.
Ebben a városban négyezer éves katakomba sírokat tártak fel, 1986-ban kapott városi rangot, itt született Dombi Tibor, a DVSC egykori, közkedvelt labdarúgója.
4.
Írásos emlékekben Nánásmonostora néven is említik, egyik nevezetessége egy struccfarm, Soma Mamagésa szülővárosa.
5.
Már a kőkorszak óta lakott a környéke, 1996-ban kapott városi ragot, egyik nevezetessége a Lédig-kúria.
6.
A falu ténylegesen 1925 és 1929 között épült fel, a gólyák városának is nevezik, négy megyeszékhely is alig egy órányira van tőle.
7.
A település első írásos emléke 1075-ből származik, Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, itt született Kenézy Gyula orvosprofesszor.
8.
Az első írásos emlékek 1332-ben említik a települést, itt található a Degenfeld-kastély, itt nőtt fel Sigér Dávid labdarúgó.

További kvízeinket ide kattintva érheted el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában