Elismerés

2021.10.14. 14:17

Népi Iparművész címet kapott két hajdúnánási szalmafonó asszony

Idén októberben a Helyi Sajátosságok két munkatársa, Bata Sándorné és Nagy Sándorné „Népi Tárgyalkotó Iparművész” címet kaptak.

Forrás: Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal

Fotó: Girus Zsolt

A Helyi Sajátosságok két szalmafonó asszonya Bata Sándorné és Nagy Sándorné 2017. novemberében nyújtották be először alkotásaikat a Hagyományok Házába népi iparművészeti minősítés céljából, melyet hosszú előkészületek előztek meg. Sok-sok éven keresztül tanultak, gyakoroltak. A Hajdúnánási Önkormányzati Hivatal közleménye szerint tudásuk legjavát az online térből, valamint Kőrispatakon élő még a mai napig is kalapfonatokat készítő idős emberektől sajátították el. Szólláth Tibor polgármester folyamatosan támogatta az asszonyokat: minden évben kiutaztak a szalmafonó asszonyokkal Kőrispatakra tanulmányútra.

A népi iparművészeti alkotások minősítésének kritériuma a tárgy tartalma, néprajzi hagyománya és esztétikai értékei, egykori és a jelenlegi funkciója, valamint az alkalmazott technika és a kivitel minősége. A „Népi Tárgyalkotó Iparművész” minősítéséhez az alkotónak meghatározott számú zsűrizett alkotást kell megszereznie. A cím feltétele 5 darab Hagyományos Mesterremek, valamint 30 darab Hagyományos Míves Termék kategóriába besorolt alkotás.

Fotó: Hajdúnánási Önkormányzati Hivatal

2017 és 2021 között Bata Sándorné 10 darab Hagyományos Mesterremek és 25 darab Hagyományos Míves Termék kategóriájú alkotást készített. Nagy Sándorné pedig 17 darab Hagyományos Mesterremek és 22 darab Hagyományos Míves Termék kategóriájú alkotást készített. Az ő kezük munkáját is dicséri a míves kivitelű, csigaformájú búzakoszorú, amelyet több éve már a budapesti Szent István Bazilikában helyeznek el az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtt néhány nappal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában