Hazatértek egy kis időre

2021.09.07. 13:49

Rácsodálkoztak egykori lakóhelyükre a volt berekböszörményiek

Kerekeken guruló kisvonattal járták körbe útnak indító falujukat a vendégek.

A falu száz évvel ezelőttig az ország közepén fekvő település volt, lakóinak száma egyre növekedett. Az 1900-as években 3 ezer 300 körüli volt, majd lassan csökkent 2 ezer 500 főre az 1970-es években, 2015-ben pedig már csak 1900 körüli volt a településen lakók száma. A községből elköltözöttek nem szakították meg a kapcsolatot volt lakóhelyükkel, szívesen emlékeznek arra az időszakra, amit Berekböszörményben töltöttek.

Ezért döntött úgy a képviselőtestület, hogy hazahívja, hazavárja a régebben a településen élőket egy baráti találkozóra. A hívó szóra sokan ellátogattak régi lakóhelyükre.

Érkeztek Fertődről, Budapestről, Monorról, Mezőberényből, Debrecenből, Berettyóújfaluból és más közeli településekről is.

Szűcs Viktor polgármester köszöntő szavai után maguk is elmondták, hogy az utóbbi években gyors fejlődésnek indult Berekböszörmény. A település jelenlegi lakói szeretik lakóhelyüket, azon fáradoznak, hogy az itt lakók jól érezzék magukat és Berekböszörmény a térség meghatározó helye legyen. Volt is mit megnézni az elszármazottak találkozójára érkezőknek. A látogatók céljait megkönnyítették azzal, hogy kisvonattal bejárhatták a falu utcáit, így ki-ki meggyőződhetett arról, hogy mi változott meg az elmúlt évtizedek alatt.

Természetesen beszélt a polgármester a gondokról, problémákról is. Litauszki Anikó képviselő pedig mint idegenvezető, mutatta be az érdeklődőknek a változásokat, s válaszolt a feltett kérdésekre. A településre érkező volt lakosok ellátogattak az iskolába, óvodába, templomba, községházára, temetőbe, megtekintették az emlékhelyeket, amelyek száma az utóbbi években gyarapodott. A hazaváró nap befejezéseként vacsorával kedveskedtek a hazaiak a településre érkező vendégeknek.

Ez alkalom volt arra is, hogy az elszármazottak találkozzanak beszélgessenek, barátkozzanak a helybeliekkel.

A polgármester búcsúzóul a település történetét feldolgozó könyvet adott ajándékba, és egy, a találkozóra emlékeztető ajándékkal lepte meg a megjelenteket, akik nagyon köszönték a meghívást, a találkozó megrendezését, és elmondták, hogy szívesen ellátogatnak máskor is volt lakóhelyükre, Berekböszörménybe.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában