Elérhető a békés, teljes élet

2021.09.02. 17:58

A jógázás testi, szellemi és lelki fejlődést is nyújt

A mozgást semmi nem helyettesíti – egyebek mellett erről is hallhattuk a Debreceni Jóga Egyesület előadásán.

Debreceni Jóga klub előadás

Fotó: Kovács Péter

Többek között a nem megfelelő életvezetés, az életcél hiánya, az élettanilag helytelen légzés, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is lehetnek a betegségek okai, az egészségünk akadályai

– erre figyelmeztetett Zoltai Miklós, a Debreceni Jóga Egyesület Bocskai-díjas, Jógarádzsa díjas elnöke, a Magyar Jóga Akadémia vezető tanára pénteki, telt házas előadásában.

Kitért arra, hogy a koronavírus-járvány nyomán elkezdődött egy olyan, világot felmérő kutatás, amely feltárja, milyen mértékben befolyásolhatja a mozgásszegény életmód a megbetegedéseket és a halálozásokat. – Életkortól függetlenül az egész emberiség nagy része mozgásszegény életmódot folytat. A mozgást semmi nem helyettesíti. A jóga több mint 5000 éve olyan gyakorlatsorokat dolgozott ki, amelyekkel nem elsősorban a váz­izomrendszer erősödik. Az izmoknak lazáknak kell lenniük, hiszen akkor a keringés is jó – mondta. Kiemelte azt is, hogy a distresszes életmód következtében gyengül az immunrendszer, és pusztító hormonok termelődnek a szervezetben.

Zoltai Miklós egyebek mellett tanácsokat fogalmazott meg a helyes életvezetéssel kapcsolatban | Fotó: Kovács Péter

Szavai szerint a problémákra segítő megoldás lehet többek között a megfelelő élettervezés, a céltudatos, értelemvezérelt élet, valamint a helyes táplálkozás.

Mindennapok életfilozófiája

A délutáni találkozóra több tucat érdeklődő látogatott el. Idősek és fiatalok, nők és férfiak egyaránt kíváncsiak voltak arra, milyen változást érhetnek el az életükben jógával. A helyszínre érkezők közül többen azt mondták: megelégelték az állandó fáradtságot és idegeskedést, a kiegyensúlyozatlanságot. Voltak, akik érdeklődve hallgatták, sőt szorgalmasan jegyzetelték is a hasznos tudást, és akadtak olyanok is, akiknek már nem volt ismeretlen terep a jóga világa. Az eseményen Oláh Andorral is találkoztunk és beszélgettünk; megtudtuk, ő már csaknem harminc éve, 1992 óta jógázik. Lapunknak azt mondta, ez az életfilozófia már hozzátartozik a mindennapjaihoz.

A jóga egyetemes bölcseleti rendszer, az élet helyes és egészséges élésének a tudománya, ami nem csak a testgyakorlatokból és az ászanákból áll. Ha az ember gyakorol, akkor észreveszi magán a fejlődést, ez pedig a továbbhaladásra ösztönzi

– állította. Elmondta azt is, hogy annak idején a felesége fejlődése terelte a jóga irányába.

– Jellemzően azok találnak rá, akiknek valamilyen testi, egészségi vagy pszichés problémájuk van. A feleségem 1989-ben kezdett el jógázni a betegsége miatt, én három évig csak figyeltem őt. Folyamatosan tapasztaltam rajta a változásokat, testi, lelki és szellemi szinten is fejlődött, így idővel kezdett közöttünk egy szakadék alakulni. Eldöntöttem, hogy elkísérem egy jógatáborba, és akkor az ott töltött tíz nap olyan hatással volt rám, hogy már senki nem tudott lebeszélni a jógázásról – osztotta meg történetét.

A jóga rendszeres, kitartó gyakorlásával a betegségek elkerülhetők, és elérhetővé válik a hosszú, szeretetteljes, békés, megelégedett, vidám élet.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában