Egészség

2021.09.12. 10:07

A hanyag tartás bajt okozhat

A helytelen terhelés és a genetikai örökség is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Juhos Nándor gyógy­tornász szerint a porckorongot érintő problémák manapság sokakat érintenek. Tapasztalata alapján elmondta, széles korosztály küzd vele, sokféle munkakörben dolgozó aktív középkorút és időseket egyaránt érint, de a fiatalokat sem kíméli, hiszen a tinédzsereknél a hanyag tartás miatt is kialakulhat. Figyelmeztetett: porckorongot érintő probléma esetén mindig szakember segítségét kell kérni.

Emlékeztetett, hogy a két fogalmat gyakran összekeverik, de meg kell különböztetni a porckorong kiboltosulását és kiszakadását. – Mind a kettő hasonlóan alakul ki. A kiszakadást, vagyis a sérvet általában megelőzi a kiboltosulás. Egyebek mellett az oldalról előre hajolva emelés, de a porckorong hosszú időn át tartó ferde terhelése is okozhat problémát. A ferde terhelés következtében, egyik oldalán kevés folyadék éri a porckorongot, ott dehidratálódik, kiszárad, míg a másik oldalán több folyadék éri és felpuhul, kitüremkedik – fejtette ki. Elmondta azt is, hogy a gerincnek az a jó, ha változatos, de nem túl nagy terhelés éri.

Van, hogy műteni kell

Juhos Nándor arról is beszélt, hogy a helytelen terhelés mellett genetikai okai lehetnek az esetlegesen kialakuló problémának. – Tipikus eset, ha fennáll egy csontosodási zavar. Ebben az esetben a csigolya zárólemezei élesebb szöget zárnak be, és bármit tesz az illető, a porckorongok mindig ferdén terheltek. Ezt gyerekkorban lehet kezelni, egyebek mellett fűzők segítségével vagy Schroth-terápiával. A kiboltosulás McKenzie-terapeuta segítségével nagy százalékban helyrehozható. A terápia jellemzően különféle pozíciók tesztelése, megtanítása. Tornával a porckorong visszakerülhet a megfelelő helyre. A sérv esete már nem ilyen egyszerű, itt már nem garantált a teljes regeneráció.

„Pozicionálásokkal fájdalommentesebbé tehető, és amennyiben javulás érzékelhető, akkor tünetmentessé is alakítható.”

Emellett vannak esetek, amelyeknél csak a műtéti beavatkozás jelent megoldást, ilyen esetben nem opció a hezitálás, azonnal orvoshoz kell fordulni – tette hozzá.

Megtudtuk: sok esetben a fájdalom nem csak lokálisan, az érintett területen jelentkezik. A gyógytornász elmondása szerint gyakran a combba, a csípőbe, a lábszárba vagy a lábfejbe kisugárzó fájdalom érzékelhető. – Jellemzően nincsenek látható jelei a problémának, legfeljebb az izom feszültté, kötötté válik. Az izomgörcs látható lehet, esetleg kitapintható – mondta.

A szakember zárásként megjegyezte, hogy a legfontosabb a prevenció, mint mondta, a leghelyesebb, ha nem hagyjuk kialakulni a problémát. Hangsúlyozta, az iskolákban is érdemes lenne fókuszba emelni ennek fontosságát. Szavai szerint elengedhetetlen, hogy elsajátítsuk a helyes testtartást és a hétköznapi mozgásokat, az ülést, az állást, a járást. Kiemelte továbbá, hogy jó, ha egyszerű gerinctornát is megtanulunk, vagy olyan módon sportolunk, hogy a gerincünket helyesen terheljük. Példaként az úszást említette, mint legjobb tehermentesítő mozgásformát.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában