Az év táncosa – háromszor

2021.08.18. 17:36

Tíz év alatt legalább hatszáz versenyen járt a hajdúsámsoni táncoslány

„A tánc az életemben teljes szerepet foglal el” – vallja Szilágyi Judit.

Fotó: Szilágyi Judit-archív

Gyönyörű, tehetséges, alázatos és kitartó a 17 éves hajdúsámsoni lány, Szi­lágyi Judit, aki 8 éves kora óta táncol. Több mint 600 – országos, nemzetközi – versenyt tud maga mögött 10 év alatt, legtöbbször első helyezéssel, és persze szinte mindig különdíjjal. Harmadik éve nyeri el Az Év Táncosa és Az Év Tehetsége címet. Ez az élete, a hobbija, a szenvedélye.

Fotó: Szilágyi Judit-archív

Két bottal egyszerre

A Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület tánctanára, a szintén hajdúsámsoni Verdes Lilla figyelt fel a fiatal tehetségre. A kisvárosban táncórákat tartott az egyesület, amelyre Judit is jelentkezett. Akkor még amatőr szinten táncolt, majd két és fél év múlva felkérte az egyesület művészeti igazgatója, Pántya Barbara, járjon be Debrecenbe, táncoljon versenyszerűen.

Csoportosan kezdett versenyekre járni, majd szólóban is indult. Ami nagyon egyedivé teszi versenyszámait ebben a műfajban – akrobatikus látványtánc, show-tánc –, az a mazsorettbot használata. Egyszerre két botot is használ a koreográfiáiban, ami mások versenyszámait felülmúlja. – A tanárom, Lilla álmodja meg a koreográfiákat, én a bothasználatot, így kiegészítjük egymást.

A hét minden napján gyakorol, edz.

„Ha fáradt vagyok, ha nem, akkor is edzek, csinálnom kell”

– folytatta. A pandémia ideje alatt otthonában vagy kint a szabadban, kondiparkban tartotta magát formában.

Évente közel 60 versenyre jár, minden lehetőséget kihasznál, hiszen úgy érzi, beértek a koreográfiái, szeretné ezeket mindenhol megmutatni, ahol csak lehet. – Sajnos egyszer egy versenyen, a színpadon térdsérülésem lett, hónapokra kiestem, de felépültem és folytattam természetesen – mesélte egy negatív élményét. – Az egyik legmaradandóbb pozitív élményem, amikor 2019-ben először kaptam meg Az Év Táncosa címet. Hihetetlenül boldog voltam. A legnagyobb sikeremet az utóbbi időben úgy érzem, Újfehértón értem el. Hét koreográfiából mind a hét kiemelt arany lett, megkaptam a fődíjat és két különdíjat – emlékezett vissza boldogan.

Számtalan élményről mesélt még Judit, az első versenyét napra pontosan tudja, amikor először állt a zsűri elé a színpadra. Az áttörő sikert életében a legelső koreográfiájának köszönheti, a Jokernek, a másik két legsikeresebb pedig az Ollókezű Edward és az I See Dark, a legutóbbiban bekötött szemmel táncolt végig.

Mindenben támasza, segítője, mentora édesanyja, időt, energiát, anyagiakat nem kímélve. Amikor csak teheti, ott van lányával mindaddig, amíg színpadra lép. – Nemcsak egy anyát kaptam az élettől, hanem egy igazi barátnőt is, számíthatok rá jóban-rosszban. – A tehetség elárulta azt is, van egy kabalája, egy plüss Joker, ami mindig ott van vele.

Judit a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola és AMI gimnáziumi tagozatának 11. osztályos tanulója. Kedvenc tárgyai a kémia és a biológia. Hosszú távú tervei között szerepel a táncművészeti főiskola koreográfus szakának elvégzése, két év múlva pedig szeretné megszerezni a színpadi látványtánc vagy show-tánc pontozóbíróit, hogy zsűrizni tudjon versenyeken. – A tánc megtanított az alázatra és kitartásra – zárta e gondolataival a beszélgetést Szilágyi Judit.

Dandé Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában