elismerés a fenntarthatóságért

2021.06.28. 12:52

A mosható pelenkákkal is tehetünk a környezetünk megóvásáért

Évente körülbelül 37 millió pelenka kerül a szeméttelepre Debrecenben, ennek csökkentésére kínálnak alternatívát a modern textilpelenkák.

Fotó: Kiss Annamarie

A debreceni Mamamibolt 15 éve forgalmaz környezetbarát baba-mama termékeket, ezen munka elismerésére kapta meg az önkormányzattól a Fenntartható Debrecen címet. Balázs Ákos alpolgármester a hétfői átadón emlékeztetett, Papp László polgármester az elmúlt évben hirdetett új környezetpolitikát, melynek az a lényege, hogy Debrecent fenntartható módon fejlesszék. A többek között környezetvédelmi feladatokkal megbízott alpolgármester rámutatott, ahhoz, hogy ez a szemlélet működjön, partnerekre van szükség.

– A kis- és középvállalkozások nagyon sokat tudnak segíteni a szemléletformálásban. Ebben az üzletben nem csak fenntartható, környezetbarát termékeket lehet vásárolni, egyúttal szemléletformálás is megvalósul itt – méltatta a Cegléd utcai baba-mama bolt munkáját. Balázs Ákos hangsúlyozta, hosszú út a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot szolgálni. Az önkormányzat azért hozta létre a Fenntartható Debrecen címet, hogy elismerjék azokat, akik partnereik ebben a munkában.

– A díj átadásának az egyik feltétele, hogy az egyszer használatos műanyagokat mellőznie kell a vállalkozásoknak, ezen túl valamilyen vállalást kell tenniük vagy olyan terméket forgalmazniuk, ami a fenntarthatóságot szolgálja. Most már az országos szabályozás is erről szól, július elsejétől nem lehet egyszer használatos műanyag termékeket forgalmazni Magyarországon, mi itt, Debrecenben egy kicsit elébe mentünk ennek – mondta. Az alpolgármester kiemelte, új dolgot behozni a piacra mindig nehéz, nagy kitartást és elkötelezettséget kíván.

Pósán László országgyűlési képviselő arról beszélt, tudatos, módszeres, lépésről lépésre történő építkezés kell a fenntarthatósághoz. – Az egész városnak ezek a fő jellemzői. A jövőre kell gondolni, ha van szimbolikus cselekedet ezen a területen, az a faültetés – ami valójában jóval több, mint a szimbolika. Aki fát ültet most, az a jövőre, a gyerekeire, unokáira gondol. Olyan anyagokat kell használni, ami a jövő szempontjából fontos, ez a bababolt tipikusan jó példa minderre. Ha a szülők nem eldobják a pelenkát, hanem újrahasznosítják, azzal nem önmaguknak tesznek elsősorban jót, sokkal inkább saját gyerekeiknek és unokáiknak. Ebből lesz valódi zöld program, valódi környezetvédelem. Csak azért, mert bemondjuk a nagyvilágba, hogy klímavészhelyzet van, attól nem fog megváltozni semmi – húzta alá Pósán László.

Tatár Marianna, a Mamamibolt alapítója elmondta, szívügyük a mosható pelenkák és egyéb környezetbarát termékek terjesztése. A megrendeléseknél is figyelnek arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek, ezért a megrendelt termékeiket olyan dobozban szállítják ki, amelyeket a környező vállalkozásoktól hoznak el.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában