„A mi Civa­quánk!”

2021.06.28. 15:49

A Zöld Őrváros nem pihen

Lezárult a Future of Debrecen által életre hívott „A mi Civa­quánk!” ötletpályázat.

20210515 Szeged önkéntesek szedték a szemetet a béketelepi kiserdőben fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: MW-archív

A június 15-én lezárult pályázatra 70 csapat nevezett összesen 274 taggal. A kezdeményezés kiírói örömmel számoltak be arról, hogy igazán sokszínű volt a jelentkezők köre, hiszen az egyetemisták, általános iskolások, természetjárók, családok, baráti társaságok, munkaközösségek, egyetemi kutatók, sportolók, horgászok mellett sokakat megmozgatott a felhívás.

Számos remek ötlet érkezett, ami már az előzsűrizést is megnehezíti, de az értékeléskor a bírálók nagy hangsúlyt fektetnek az ötletek egyediségére, kreativitására, kivitelezhetőségére és arra, hogy azok milyen környezetvédelmi problémákra nyújthatnak megoldást – olvasható a kiírók közleményében. A döntőbe jutott csapatokat július 15-ig elektronikus levélben értesítik.

Ezeket a kollektívákat szakemberek segítik majd abban, hogy még környezettudatosabbá és természeti szempontból fenntarthatóbbá alakítsák az ötletüket, továbbá betekinthetnek a Civaqua program műszaki részleteibe, ami a tervük megvalósításában játszhat fontos szerepet. A döntőbe jutó tíz ötletet rövidfilmben mutatják majd be a nagyközönségnek a kezdeményezés weboldalán. Ezekre a közönség szavazatait várják majd, a legtöbb voksot begyűjtő ötlet így megvalósításra kerül, s egyben elnyeri a közönségdíjat is. A döntős csapatok október 8-án zsűri előtt prezentálhatják pályázatukat; a legjobbak megvalósulnak a Civaqua programban. A kezdeményezés sikere jól mutatja, hogy a debreceniek képesek együtt gondolkodni a város jövőjéről, ez pedig az alapja egy környezetileg, társadalmilag és gazdaságilag fenntartható Zöld Őrváros megteremtésének.

A környezettudatosság azonban nem merült ki ennyiben, a Zöld munkacsoport „Cselekvő június” felhívást indított, meghosszabbítva az Aktív Magyarország Tavaszi nagytakarítás programját. Az akcióban arra kérik a debrecenieket, hogy túrázás közben ne legyenek restek összegyűjteni az útvonal mentén található szemetet, s ha azzal egy szelfit is készítenek, páros belépőt nyerhetnek a Nagyerdei Strandra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában