Szép karrier

2021.05.18. 20:00

Egy debreceni sminkes útja a hírességek világától az Európa-bajnokságig

Soós Orsi hét évig Dundika személyi sminkese volt és dolgozott népszerű férfimagazinok fotózásain is.

Fotó: Kaunitz Tamás

A tiszafüredi származású, de Debrecenhez több szállal kötődő Soós Orsi nemrég előkelő helyezést ért el az OMC Hairworld által szervezett Európa-bajnokságon, ahol a kontinens legjobb sminkesei mérettették meg magukat. A kozmetikus végzettségű hölgy szép karriert tudhat magáénak, a nemzetközi megmérettetésen elért hatodik helyezése pedig cseresznye a hab tetején.

Soós Orsi | Fotó: Soós Orsi archívuma

Tíz év után újra itthon

– Debrecenben végeztem a tanulmányaimat és a gyakorlatot. Másodévesként kötelezően el kellett indulnom egy helyi sminkversenyen. Tanuló korosztályban, nappali smink kategóriában neveztem és első helyezést értem el, ennek a sikernek köszönhetően hamar közel került a szívemhez a szakma. Amikor 2000-ben megszereztem a képesítésemet, megkerestem a fővárosban Sipos Zitát, aki szerintem a mai napig az ország legjobb sminkmestere. A szárnyai alá vett és hét éven át rengeteg versenyre segített felkészülni – elevenítette fel a kezdeteket Orsi, akinek az Eb-sikerig egy országos második helyezés volt a legjobb eredménye. A versenyzésben ezután egy évtizednyi szünet következett. – Külföldre költöztem, először Londonban, majd két évig Ausztriában éltem. A pandémia miatt tavaly hazatértem, bár egyébként is azt terveztem, hogy tíz évnél többet nem leszek távol. Ezután megnyitottam a kozmetikámat Debrecenben, aminek a működését a járvány miatt több alkalommal szüneteltetni kellett, bár azóta szerencsére ismét nyitva áll az ajtó a vendégek előtt. A zárva tartás időszakaiban azonban rengeteg időm felszabadult. Zitával folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, és ő biztatott arra, hogy induljak el az Európa-bajnokságon – mesélte.

Soós Orsi munkája, amely hatodik helyezést ért az Európa-bajnokságon, a modell Nagy Lili | Fotó: Kaunitz Tamás

A füstös szemek sikere

Eredetileg Párizsban rendezték volna a nívós versenyt, de a koronavírus-járvány miatt erről szó sem lehetett, sok másik rendezvényhez hasonlóan végül ez is online térben zajlott. A nevezőknek fotókat kellett beküldeniük a pályamunkákról. Többfajta kategóriában indulhattak (smoky eye, kreatív smink, neon smink, stage make up, eyebrow shape) és végül mindegyikben hirdettek egy-egy bajnokot. A nemzetközi zsűri soraiban két magyar szakember foglalt helyet Sipos Zita és Steinerné Csirik Erzsébet személyében. Az ünnepélyes eredményhirdetést élőben közvetítették az interneten, egyenesen New York városából. – Körülbelül 3-4 órát vett igénybe a smink elkészítése és a fotózás. Ügyelni kellett rá, hogy a smink összhangban legyen a frizurával és a kiegészítőkkel, komoly előkészületeket igényelt a pályamunka. Én a „smoky eye”, vagyis „füstös szem” kategóriában indultam, mert ez áll hozzám a legközelebb, és a mesterem javasolta a „Dolce Gabbana” stílust. A frizurához nem kellett fodrász, magam oldottam meg, ahogy a ruhát és kiegészítőket is mi szereztük be. Az öltözék ezúttal egyébként sem volt hangsúlyos, mivel nem élő versenyre készültünk, csak portréfotóra volt szükség. Máskülönben a versenyeken nem ritkák a drága ruhaköltemények – avatott be.

A május 8-i eredményhirdetésen időhiány miatt csak a dobogósok neve hangzott el, de egy táblázatban feltüntették az adott kategória hat legjobb versenyzőjét, így az egyikre Soós Orsi is felkerült. – Sokan kérdezték tőlem, hogy mit nyertem. Az első három helyezett érmet és kupát kapott, mi, többiek pedig oklevélben részesültünk. A legnagyobb siker az, hogy ezáltal a nemzetközi szakma megismerhette a nevem – tette hozzá. Orsitól azt is megérdeklődtük, mit gondol arról, hogy a pályamunkákat a zsűri ezúttal nem láthatta élőben. Mint megtudtuk, volt az online rendezésnek előnye és hátránya is. – Ilyen módon több időnk volt felkészülni, akár órákig is javítgathattuk a sminket. Élőben erre fél óra, legfeljebb háromnegyed óra áll rendelkezésre. Ugyanakkor a zsűri nem láthatja testközelből a végeredményt, ami hátráltató tényező lehet. Októberben lesz a világverseny, arra már olyan pályázatot kell készíteni, amihez videó is készül a sminkelés folyamatáról – tudatta.

A modell: Czifra Viki | Fotó: Kaunitz Tamás

Kaptunk az alkalmon, hogy megkérdezzük egy profitól, milyen tipikus baklövéseket követnek el a nők a hétköznapok során, amikor kifestik magukat. – A leggyakoribb hiba a rossz színválasztás. Fontosnak tartom a szem kiemelését, ezt akár egy sima, fekete szemceruzával is el lehet érni. Mostanában trendik a natúr sminkek, alkalmakra pedig a füstös szemeket szoktam javasolni – mondta Orsi, akinél menyasszonyok is rendszeresen megfordulnak, hiszen esküvői sminkeket is készít.

Playboy-lányok és az év szalonja

Soós Orsi szerencsésnek érzi magát, mert amíg külföldön élt, addig is a szakmájában dolgozhatott – bár nem sminkmesterként, hanem kozmetikusként. – A brit fővárosban olyan helyen dolgoztam, amely elnyerte a 2015-ös év legjobb szalonjának járó The London Hair & Beauty Awards díjat. Ennek köszönhetően számos angol híresség megfordult nálunk, így az én kezeim alatt szépültek Anthony David McPartlin és Declan Joseph Oliver Donelly, vagyis az Ant és Dec néven ismert televíziós műsorvezető és komikus páros feleségei. Korábban itthon is dolgoztam celebekkel. Sminkeltem Náray-bemutatókon, fotózásokon dolgoztam a Playboynak és a CKM-nek, hét évig pedig Dundika (Majka párja – a szerk.) személyi sminkese voltam – jegyezte meg érdekességképpen.

Vadász-Tari Nóra

Borítókép: Soós Orsi modelljei – Lévai Orsi (balról), Bernáth Cecília és Czifra Viki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában