minden, amit tudni kell róla

2021.05.12. 22:03

A méregtelenítés teljes megújulás

A méregtelenítés egyre elterjedtebb manapság, de szükségszerűségéről megoszlanak a vélemények.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Nagyné Halász Anna természetgyógyász szerint egyetlen betegség van, mégpedig az autointoxikáció, vagyis a mérgeződés. – Ha a kiválasztószervek jól működnek, nincs szükség a méregtelenítésre, ugyanakkor be kell látnunk, hogy szinte elkerülhetetlen, hogy ne halmozódjanak a szervezetünkben méreganyagok, hiszen az élelmiszerekkel, a zöldségekkel, a gyümölcsökkel, a vízzel, de még a levegővel is bejutnak – mondta a szakember.

Kiemelte: két fogalmat tisztázni kell a témával kapcsolatban. Előfordul az úgynevezett salakfelhalmozódás, ami a szervezetben az égési végtermékek, valamint a melléktermékek összességét jelentik, ezeket a jól működő kiválasztószervek maguktól ürítik, illetve vannak méreganyagok, amelyek a sejtek szaporodását, anyagcseréjét és az alapműködést gátló anyagok, és ezeket ki kell üríteni a szervezetből. A természetgyógyász azt mondja, kevés a korrekt információ a méregtelenítés folyamatáról, ezért többek között a böjt is sokakat megrettent, pedig valamikor teljesen természetes velejárója volt az életnek.

– Az őseink napokat vándoroltak élelem nélkül, egy beteg ember sem kívánja az ételt, de ha az állatokat vizsgáljuk is, láthatjuk, hogy nem vesznek magukhoz szilárd élelmet, amikor elesett állapotba kerülnek. A böjt szabad akarattal, saját elhatározásból történik, és annyit jelent: lemondani a szilárd ételek fogyasztásáról, valamint az élvezeti szerekről. Akkor kell méregtelenítenünk és salaktalanítanunk, amikor biokémiai túlterheltség alakul ki, fölösleges anyagok vannak jelen a szervezetben. A betegségekhez a biokémiai túlterheltség vezet el. A folyamatnak van egy kevesek által ismert elnevezése, az úgynevezett AGE-felhalmozódás, ami tulajdonképpen egy glikációs végterméket eredményez. Mindez akkor tapasztalható, ha a szervezetben egyszerre vannak jelen és felhalmozódnak a fehérjék és szénhidrátok. Ettől meg kell szabadulni. Kezeletlenül többek között ér-, ideg- és emésztőrendszeri problémát okoz, emellett az autoimmun betegségek okainak is gyakran ez a forrása, de a rákos megbetegedések kialakulásához is elvezethet. Ahogyan halmozódnak a méreganyagok a szervezetünkben, úgy alakulnak ki különféle eredetű problémák. Ehhez hozzájárul az is, hogy a kiválasztószervek, így a vese, a tüdő, a máj, a belek és a bőr mennyire terheltek, miként képesek ellátni a természetes tisztítás, salaktalanítás folyamatait – részletezte a természetgyógyász.

Frissesség, életerő

A szervezet öngyógyító tevékenysége mellett törekszik az egyensúlyteremtésre, ez az úgynevezett homeosztázis. – Ha valaki tisztít, méregtelenít, salaktalanít, ezen belül böjtöl, és éhséget érez, akkor valamit nem jól végez. Érdemes szakember tanácsát kérni. A méregtelenítés képes az immunrendszert megújítani, egyensúlyban tartani – mondta Nagyné Halász Anna.

A szakember hangsúlyozta, hogy a természetgyógyászati terápiás folyamatok mindig a méregtelenítéssel kezdődnek. – Ajánlott mindazoknak, akik szeretnének fiatalosan, hosszú életkort megélni, és jól érezni magukat a saját bőrükben. Ha szeretnének energiát gyűjteni, felfrissülni szellemileg, testileg és lelkileg egyaránt, akkor iktassák be az életükbe a méregtelenítést. Abban az esetben, ha valakinek magas a vérnyomása, érelmeszesedése van, bármilyen szövődmény alakult ki a szervezetében, magas a koleszterin- vagy húgysavszintje, esetleg köszvénye van, akkor neki ajánlott méregtelenítő kúrákat bevezetni, kompetens szakember segítségével. Emellett mindazoknak javallott, akiknek labilis az immunrendszerük, így tehát azoknak, akik hajlamosak a fertőzésekre, vagy bőrgyógyászati panaszokkal küzdenek. A böjtöt követően energikusabbá válnak, és javulhatnak a laborértékeik is – emelte ki, hozzátéve, a böjttel immun- és savbázisháztartási egyensúly alakulhat, és kiegyenlítődhet a hormonháztartás is.

Drasztikus vagy szelíd kúra

A böjt három szakaszból, felkészítő, tisztítási és felépítés-visszatérés időszakból áll. – Már az is annak számít, ha valaki szabályszerűen délután ötkor étkezik utoljára, és majd csak másnap délelőtt kilenckor vesz magához táplálékot. A teljes böjt a legdrasztikusabb megközelítés, itt sok folyadékot és cukormenetes gyógyteát fogyaszthatunk. Ezt mindössze néhány napig lehet tartani, folyamatos egészségügyi ellenőrzést biztosított körülmények között. Az időszakos böjt az egészségtudatos emberek világszerte kedvelt életmódformája, illetve van száraz böjt, ami főként a vallásokhoz kötődik. Létezik léböjtkúra, ami kifejezetten a természetgyógyászati protokoll privilégiuma. Ezeknek is több típusa ismert, többnyire néhány napig tartható kúrák, amelyek során hígított zöldséglevet fogyaszt a böjtölő, és legtöbbször beöntés is kapcsolódik hozzá. Szelídebb böjt a citromkúra, meghatározott időre bevezetett vega étrend vagy a gyümölcsnapok – mondta Nagyné Halász Anna, hozzátéve, a böjtöt minden esetben bélrendszeri tisztítás előzze meg, és ez a folyamat során is kötelező.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában