Sose mellőzzük a fényvédőt!

2021.04.29. 10:09

Tavasszal a bőrünk ápolásáról se feledkezzünk el!

Melengetik a lelkünket a napsugarak, de a káros hatásaitól védjük meg a testünket.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hőmérők higanyszálai egyre magasabbra és magasabbra merészkednek április végén, ezzel párhuzamosan pedig, aki csak teheti, egyre több időt tölt a szabad levegőn. A szabadban töltött idő alatt azonban sok szennyeződés kerülhet az arcbőrükre, amit érdemes a nap folyamán, többszöri tisztítással eltávolítani.

– Tartsuk be az arcápolás javasolt lépéseit tavasszal is, hiszen a szabadtéren sok tényezőtől védenünk kell a bőrünket – erre fegyelmeztetett Gáspár-Aranyos Júlia kozmetikus. A szakember elmondta:

a szmog és a fényvédő krémek mellett jelenleg a maszkviselés miatt is kiemelten fontos az arcápolás.

Gáspár-Aranyos Júlia (Fotó: Napló-archív)

A maszkot, az óvintézkedés szabályait betartva most is szinte mindenhol viselnünk kell. Ez az egészségmegóvás szempontjából lehet szerencsés, az arcbőrnek azonban nem túl előnyös. – Naponta legalább háromszor tisztítsuk az arcbőrünket. Javaslom a könnyű, vizes állagú micellás vizet napközbeni alkalmazásra, reggeli vagy esti rutinhoz pedig tejes állagú tisztítókat – mondta a szakember. A kozmetikus kiemelte: a tisztítás mellett mindig legyen hidratálás is. – Fontos tudni, hogy három lépésből áll a hatékony arctisztítás. Az első lépés tisztítás tejjel vagy micellás vízzel, ezután tonizálás következik pH-helyreállító, frissítő folyadékkal, vagyis bőrtípusnak megfelelő tonikkal, és végül a krémezés a zárólépés. Utóbbiról sose feledkezzünk meg, hiszen a bőr szomjazik. Az éjszakai termékek zsírosabbak, a táplálás a feladatuk, míg a nappali krémeknek minden esetben a védelem a funkciója – emelte ki.

Milyen legyen a fényvédő?

A fényvédelem a legtöbbeknek akkor jut eszébe, amikor a strandon időznek. Senki nem szeret rákvörösen hazatérni egy kellemes nap után a fürdőből, ezért a strandon kifejezetten ügyelnek a fényvédők használatára. A bőr megóvása azonban nem csak a napozás alkalmával lenne fontos, a tavasz eljövetelével a hétköznapokon is gondolnunk kell rá. A témában Gáspár-Aranyos Júlia kozmetikust kérdezte meg a Napló. A szakember elmondta: a legfontosabb, amit tudni kell, az a fényvédőkön feltüntetett szám jelentése. – Ez minden esetben azt jelöli, hogy hány percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk. Tehát amilyen számú fényvédőt vásárolunk, annyi percenként kell a terméket újra és újra felvinni a bőrünkre a hatékony védelem érdekében – emelte ki a kozmetikus.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Ne ezen spóroljunk!

Mint mondta, abban az esetben, ha csak otthon ülünk ki a napra, akkor az egyszerű naptejek is nagyon hasznosak. – Az arcbőrre az olajmentes verziókat javaslom, főként azoknak, akik egyébként is zsíros arcbőrűek. Javaslom a krémes, vizes állagú termékeket, és minden esetben csakis a jó minőségűeket. Meg van az ára a minőségi fényvédőknek, de úgy gondolom, nem érdemes spórolni rajtuk, hiszen a bőrünk egészségének megtartása múlik rajtuk. Azok, akik fehér bőrűek, ne vásároljanak 50 faktornál alacsonyabb értékű terméket, náluk ez a minimum a védelem érdekében. Azok pedig, akik szeplősek vagy már vannak kialakult májfoltjaik, azok ne csak krémekkel, hanem többek között kalappal vagy napernyővel is védekezzenek a szabadban töltött idő alatt – javasolta Júlia.

A kozmetikus arról is beszélt, hogy a fényvédelem a hétköznapok során is fontos.

– A legtöbb hölgy a munkahelyére sminkben indul el. Javaslom, hogy használjanak olyan BB-krémeket, amelyekben van fényvédő. Általában 15-ös vagy 20-as faktor van bennük, ez éppen elegendő az utcai alkalmazásra, arra, hogy boltba vagy dolgozni elmenjünk. Vannak fényvédővel ellátott nappali krémek is, ezeket érdemes a smink alá feltenni. Ezek a termékek azért jobbak, mint az átlagos fényvédő krémek, mert nem hagynak zsíros érzést a bőrön, és könnyen felszívódnak. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy ezekkel a termékekkel napozni nem lehet – mondta.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában