reggeli ébresztő

2021.04.22. 19:14

Nagyon jól pótolják a vekkert a városi énekesmadarak

Végre már nem az órára, hanem füttyszóra ébredhetünk.

Fotó: Shutterstock

Napjainkban már nem kell azért az erdőket járni, hogy egy-egy énekesmadárral találkozzunk. Tavasszal elég kinyitni az ablakot, és már hallhatjuk is a kedves kis füttyszavukat – de vajon milyen szárnyasok énekére kelünk reggelente? Imre István már nagyon régóta foglalkozik ezeknek az apró dalnokoknak az életével, szokásaival, és úgy véli, az évek elteltével közülük egyre több lesz városlakó.

Imre István madarász | Fotó: Imre István-archív

– Megannyi dalolászó madárral találkozhatunk, többek között a csilpcsalpfüzikével: hangja után kapta a nevét, egy igazi rejtőzködő kismadár, a fák lombkoronájában bújik meg. Már most hallani őket, a hangjuk pedig nagyon jellegzetes. A fekete rigót egyre többet láthatjuk, ugyanis az élőhelye szűkül a mezőgazdasági területek miatt, többségük a városban él, bokrok közvetlen közelében fészkel. Költöző madár, de sok közülük itt telel. Tavasszal gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a fűben kutatják az élelmüket, a giliszta is kedvelt eledelük. Sövényeken, galagonyabokrokban éldegélnek, akár egész éjszaka is hallani az éneküket. A hímek sötét feketék, csőrük rikító sárga, míg a tojó barnás árnyalatú – mondta elöljáróban.

Kétszer költenek

A szakember a széncinegékre is kitért: ők az erdők, mezők lakói közé tartoznak, viszont közülük is elég sokan már a városokba merészkedtek. Többségük odúban él, és már nemcsak a közelből, hanem északról, akár a hegyekből is elvándorolnak a megyénkbe. Alkalmazkodnak mindenhez, korlátok csövébe képesek fészkelni, és akár a postaládánkban is találkozhatunk velük, igazi urbanizált madárkák.

A széncinegék is bemerészkedtek a városokba | Fotó: Shutterstock

Továbbá a tengelicről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a legszínpompásabb pintyfélénk, a csengettyűszóhoz hasonlít a hangjuk. Leginkább a fa tetején üldögélve pillanthatjuk meg az egyedeket, általában 3-5 méter magasan építik a fészküket. Aki hallja a dalolászásukat, nyugodtan következtethet arra, hogy a közelben élde­gélnek. Érdekesség, hogy nem a vastagabb, hanem inkább a vékonyabb ágakon szeretnek fészket rakni, ezzel is csak óvni próbálják magukat a ragadozó madaraktól, valamint a rájuk vadászó macskáktól. Ugyanúgy, ahogyan a többi énekesmadár, kétszer költenek, viszont addig nem, amíg be nem lombosodnak a fák. Mindannyian hasznosak; egy széncinege 10 ezer rovart kap el, míg egy fészekaljat felnevel – fogalmazott.

NE

Borítókép: a fekete rigók többnyire gyümölcsöt fogyasztanak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában