válaszol az állatorvos

2021.04.22. 20:41

Erre figyeljünk, ha a természetben sétáltatunk kutyát

A tavasz beköszöntével még inkább oda kell figyelnünk a kedvenceinkre.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A rókavakcinázást megyénkben is elvégezték az elmúlt hetekben; a Nagy­erdőn több helyen is megjelentek ezzel kapcsolatban olyan plakátok, amelyek az állattartók figyelmét kívánják felhívni. Csakhogy a tavaszi időszakban nem csupán a veszettség vírusa okozta fertőzéses megbetegedéssel szemben kell óvni a kedvenceinket, hiszen itt a kullancs­szezon, illetve a szúnyogok is terjesztenek fertőzéseket.

Érdeklődésünkre dr. Bodó Zsuzsanna állatorvos felhívta a figyelmet a Lyme-kór jellegzetes tüneteire, valamint a szívférgesség veszélyeire. – A rókavakcinázás megyénkben is fontos szerepet tölt be, ugyanis nálunk is találkozhatunk olyan vadállatokkal, amelyek a környező országokból átkóboroltak – ezek az egyedek veszélyeztethetik a négylábúinkat. Éppen ezért mindig hangsúlyozzuk: ha erdőben sétáltatjuk a kedvencünket, akkor mindig ügyeljünk arra, hogy szem előtt legyen. Valójában nem a kihelyezett csalétektől betegedhet meg a kutyus; arra kell nagy hangsúlyt fektetni, hogy ne engedjük vadállat közelébe, ugyanis a veszettség nyál (harapás) útján terjed. Ha tudjuk, hogy egy adott területen rókavakcinázás történt, akkor az a legjobb, ha nem engedjük szabadon az állatot, pórázon sétáltatjuk – fogalmazott elöljáróban.

Egysejtű vérparazita

Dr. Bodó Zsuzsanna | Fotó: dr. Bodó Zsuzsanna-archív

– A kullancsok, valamint a szúnyogok jelenléte sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az erdőkben elhelyezett csal­étkek. A kullancs terjeszti a babéziát: egy egysejtű vérparazitát, amely a vörösvérsejtet teszi tönkre. Ha nem vesszük idejében észre, hogy megtámadta a kedvencünk szervezetét, akkor akár krónikus veseelégtelenséghez, halálhoz is vezethet. Ha a babézia tüneteit észleljük (magas láz, étvágytalanság, kedvtelenség), akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Egy nagyon jellegzetes tünete a sötétbarna vizelet – ilyenkor távozik a megfertőzött állatból a lebontott vörösvérsejt, ebben az esetben azonnali segítségre van szükség – mondta.

A szakember a babézia megbetegedés mellett a Lyme-­kórt említette, amely ízületi gyulladással, adott esetben idegrendszeri problémákkal, bénulásos tünetekkel jár. – Sok esetben a kullancscsípés után hetekkel, vagy akár hónapokkal később jelentkeznek a panaszok, ezért nehéz a fertőzés azonnali diagnosztizálása. Muszáj leszögezni, hogy mindegyik megbetegedésnél a megelőzés a kulcsfontosságú. Itt a tablettát emelném ki: a kullancs halálát okozza az első vérszíváskor, tehát ez a lehető legbiztonságosabb. Sokan használnak még rácsepegtető oldatokat, amelyek egyébként jól működtek, viszont manapság ezekre a kullancsok rezisztensek (ellenállóak) lettek – mondta. Ezt követően kitért a szívférgességre is, amely potenciálisan halálos betegség. – A megelőzést már kölyökkorban el kellene kezdeni, az erre alkalmas tabletták beadásával, ami már a megfertőződést, a kór kialakulását megakadályozza. A szúnyog hiába csípi meg az állatot, a lárvák elpusztulnak, tehát nem tudják megtámadni a szívet. Ugyanakkor tudni illik: az emberek is megfertőződhetnek a szívféreggel, igaz, bennünk nem marad meg tartósan, de ettől függetlenül fontos az óvatosság – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában