a személyi edző tanácsai

2021.04.15. 13:24

Egy kis tervezéssel a kinti sportolást is izgalmassá tehetjük

A legtöbben – ha a szabadtéri sportolást építik bele a hétköznapjaikba – a sétálásra vagy a futásra koncentrálnak.

Fotó: Shutterstock

A séta kikapcsolódás lehet, és szinte bármilyen korosztály számára kivitelezhető mozgásforma, a futás pedig kétségkívül az egyik legkönnyebben elvégezhető sportolási lehetőség. Utóbbi esetben ugyanakkor lehetünk annál kreatívabbak, mint hogy a kitűzött célt lefutjuk időről időre. Eszközök nélkül is intenzív edzést tervezhetünk, de ha elég leleményesek vagyunk, akkor a környezetünkben megtalálható tárgyakat is kihasználhatjuk. Minderről Bartha Zsolt személyi edzőt kérdezte a Napló.

Mindenhol helyesen

Bartha Zsolt | Fotó: Bartha Zsolt-archív

A szakember azt mondja, a gyakorlatvégzés miatt megszakított futásnak több előnye is van. – Ha a futást megszakítjuk, mert közben különféle testformáló gyakorlatokat végzünk, akkor nem tűnik olyan monotonnak az edzés, és a kezdőnek is könnyebb teljesíteni a kitűzött célt, ha néhány percenként megállnak. Bárhol végezhető guggolás vagy kitörés, fekvőtámasz vagy felülés, ezek a gyakorlatok nagyszerűen kiegészítik a futást. Érdemes a bemelegítés után kocogással kezdeni az edzést, majd a megállás alkalmával a kezdők 8-10 ismétléssel, a haladók 20-40 ismétléssel végezzék el a kiválasztott gyakorlatot, ezután újra fussanak három-öt percet, így ismétlődjön körforgásszerűen az edzés – mondta, hozzátéve, ne távban gondolkodjanak a futók, főként ne a kezdők.

– A távok helyett érdemes inkább időben gondolkodni. Ha azt terveztük el, hogy napi 30 percet szánunk a mozgásra, akkor ezt végezzük el, és ne arra koncentráljunk, hogy egy, kettő vagy éppen tíz kilométert terveztünk. A rutinos futók egy kisebb távot pillanatok alatt teljesítenek, míg a kezdőktől akár egy-két kilométer teljesítése is 10-20 perc mozgást igényel – tette hozzá.

Akárhol vagyunk is, fontos arra figyelnünk, hogy a gyakorlatokat helyesen kivitelezzük. – Az nagyon előnyös, ha teljes talppal, egyenes háttal, megfeszített gerincmerevítő és farizommal végezzük el a gyakorlatokat, de javaslom, hogy legalább videókon nézze meg mindenki a gyakorlatok pontos kivitelezését. Egy-egy rossz berögződéssel a térdünknek sokat árthatunk – emelte ki a személyi edző.

A szakember figyelmeztetett: vegyük észre a környezet adta lehetőségeket is. – Ha nem az erdőben futunk, hanem egy parkosított területen, akkor ott biztosan találunk legalább egy padot. Ez máris remek lehetőség lehet. A gyakorlottabb sportolók egy vagy két lábbal történő ugrásokat végezhetnek rajta guggoló állásból, de akár a kar­izmot is erősíthetjük a segítségével – mondta, hozzátéve: a szabadban való mozgáshoz mindig az adott időjárási körülményeknek megfelelő ruházatot válasszuk.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában