egyszerű és olcsó

2021.03.08. 20:24

Így lesz tökéletes a nudli és a gombóc

Nemcsak gyümölcsökből, hanem zöldségekből is ízletes édes ételeket készíthetünk.

A gombócokba cukros, fahéjas szilvák kerülnek | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyáltalán nem meglepő, hogy egy-egy édes desszerthez gyümölcsöket párosítunk. Édeskés, kesernyés vagy épp fanyar ízükkel jól kiegészítik a kedvenc süteményünket. Főként a szezonálisan megjelenő alapanyagok határozzák meg a háziasszonyok szokásait, akik előszeretettel dobják fel a hétvégi desszertet eperrel, meggyel, naranccsal, banánnal, s még sorolhatnánk. Ennél már egyel visszafogottabban nyúlunk azonban a zöldségekhez, pedig azok is remek alapjai vagy éppen kiegészítői lehetnek az édességünknek. Répából készülhet többek között torta, és biztosan akadnak olyanok is, akik találkoztak már a háziasszonyok tökös-mákos rétesével.

Hazánkban talán az egyik legelterjedtebb zöldségalapú desszert a szilvás gombóc, kéz a kézben járva a nudlival. Sokan nem is édességként, inkább a nehéz, tartalmas levesek mellé második fogásként tálalják ezt az ételt.

A gombócokba cukros, fahéjas szilvák kerülnek | Fotó: Shutterstock

A hazánkban közkedvelt páros nagyon kevés alapanyagból készül, a szegényes összetevők ellenére azonban rendkívül kiadós étel. Nem szükséges más hozzá, mint liszt, burgonya, só és tojás. Van, aki aztán a kész nudlit sósan kéri, valaki meg hallani sem akar másról, mint az édes változatáról.

Erre figyeljünk

Arról, hogy ennek az egyszerű, néhány összetevőből álló ételnek milyen buktatói lehetnek, Nagyné Jámbor Erzsébetet kérdeztük meg. A háziasszony figyelmeztetett: az arányok rendkívül fontosak, és ügyelni kell arra is, hogy a deszkán sorakozó nudlikon mindig legyen elegendő liszt.

– Az alapot a nudlihoz és a gombóchoz – mindegy, hogy a végén édesen vagy sósan tálaljuk – mindig sós vízben főtt burgonyával készítjük el. Érdemes tudni, hogy a burgonya nagyon sok lisztet képes felvenni, ezért hiába ragaszkodik a család ahhoz, hogy nagy adag készüljön, ne essünk túlzásba, inkább higgyük el, akár már fél kilogramm burgonyából is jóllakik a família. A kezdő háziasszony hamar pórul jár, és a sok főtt krumplihoz nem győzi adagolni a lisztet, majd a végére akkora adag nudlit sodorhat ki, hogy nem győzik elfogyasztani. Tehát, amikor a gumókat megpucolva, sós vízben megfőztük, akkor azt összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Teszünk bele egy tojást, és liszttel kidolgozzuk a tésztát; egészen addig adagoljuk a lisztet és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Nem ragacsos, nyújtható tésztát kell kapnunk. A gombócnak és a nudlinak is ez lesz az alapja. A gombócok készítéséhez a kinyújtott tésztát négyzet alakú lapokra szeleteljük. Mindegyikbe kerül cukros, fahéjas, darabolt szilva. Ezeket a kis lapokat aztán gombóccá formáljuk, és sós, lobogó vízben kifőzzük. Akkor van készen a gombóc, amikor feljön a víz tetejére, és még fordul is egyet. Ekkor már vélhetően átfőtt, de érdemes egyet kivenni a vízből, félbe vágni, és meggyőződni arról, nem maradt-e nyers a tésztánk. A nudliba nem kerül szilva, ahhoz a tésztát megsodorjuk, ízlés szerint kisebb-nagyobb darabokra szeleteljük, majd egyenként pödrünk rajta még egyet. Fontos, hogy bőségesen lisztezzük a nudlikat addig, amíg készülnek, mert nagyon hamar összeragadnak. Kissé időigényes ez az étel, de megéri elkészíteni, mert nagyon egyszerű és laktató – osztotta meg a receptet Erzsébet.

A kifőtt gombócokat és a nudlikat egyaránt cukros, zsiradékon megpirított panírmorzsába forgatjuk bele. Azok pedig, akik, nem az édes, hanem a sós változatra esküsznek, azok a cukor helyett értelemszerűen sóval ízesítsék a pirított panírmorzsát.

Bucsi Bernadett Ildikó

Igazán különlegessé tehetjük

A legegyszerűbb ételeinket – mint egyebek mellett a zöldséges lecsót is – feldobhatjuk, ha ismerünk néhány praktikát, vagy ha elengedjük a fantáziánkat. Nagyné Jámbor Erzsébet megosztotta lapunkkal a kelt tésztás lecsó receptjét is.

– Ehhez az ételhez először elkészítem a kelt tésztát. Az élesztőt cukros tejben felfuttatom. A kimért liszthez teszek sót, cukrot, tojássárgáját, zsiradékot és tejfölt, majd hozzáteszem a már felfutott élesztőt. A tésztát kidolgozom, és hagyom pihenni 30-40 percet. Amíg a tészta megkel, addig elkészítem a lecsót. Ehhez hagymát pirítok, rászeletelem a paprikát, majd a paradicsomot, fűszerezem sóval, borssal, fokhagymával. Amikor jól lepuhult a lecsóalapom, akkor felvert tojást öntök rá, lesütöm, és hagyom teljesen kihűlni. A megkelt tésztát körülbelül fél centiméter vastagra kinyújtom, négyzet alakban kivágom, beletöltöm a lecsós töltetléket és félbehajtom a lapokat. Amikor elkészültem, akkor kisütöm a roládokat forró zsiradékban. Ehhez az ételhez maximum tartármártást készítek, de anélkül is, magában is isteni finom. Egyszerű, és alig kell hozzá alapanyag – ismertette praktikáit a háziasszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában