Lelkünk és a járvány

2021.03.11. 18:39

Hogyan kerüljük el a vitákat összezárva?

Akarva-akaratlanul is a kedvesünket okoljuk, hiszen ő van hozzánk a legközelebb.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A legújabb intézkedések, leginkább a kéthetes bezárás negatívan hathat a párkapcsolatokra – ezért már idejében fel kell ismerni a problémát és találni valamiféle megoldást, hogy a párok ne menjenek egymás idegeire. Lévai Lívia párkapcsolati tanácsadót kérdeztük arról: a karanténidőszak hogyan hathat a párkapcsolatokra, hogyan lehet megelőzni a vitákat? – Hiába nem a párunk okozta a feszült élethelyzetet, akarva-akaratlanul is őt okoljuk a saját problémáink miatt, hiszen ő van hozzánk a legközelebb. Sokan tanulhattak a tavalyi karanténból, többen felfedezték, mi az, ami feltöltődést nyújt számukra, illetve mi az a szabadidős tevékenység, ami igazán kikapcsolja őket. A feleknek el kell fogadniuk, ha esetleg a párjuk magányra vágyik, szeretne elvonulni – ezt nem tilthatjuk meg a másiknak. Gondoljunk csak bele, ha a másik feltöltődik, akkor mi magunk is jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, a kapcsolatunkban – fogalmazott elöljáróban lapunknak.

– Fontos azonban megjegyezni: aki vágyik az egyedüllétre, az ügyeljen arra, hogy a közösen töltött időben figyeljen a másikra, járjon a kedvében úgy, ahogyan az igényli. Továbbá a mozgást is ki kell emelni, hiszen mindannyian tudjuk, a sport rendkívül jó feszültséglevezető.

Fotó: Lévai Lívia-archív

Elmúlhat a feszültség

Azok a párok, melyeknek tagjai már hosszabb ideje vannak együtt, tudják, hogy meddig lehet elmenni a saját párkapcsolatukban: mi az, ami még megbocsátható, illetve mi az a határ, amelyet már nem léphetünk át. A párkapcsolati szakértő úgy véli, nagyon hasznos lehet, ha a párok megbeszélnek egy jelszót – legyen az egy szám vagy egy mondat, akár egy szó, amely tömören összefoglalja: engedjük el most ezt, ne támadjuk tovább a másikat, adjunk egymásnak egy kis időt. – Hagyjuk a másikat gondolkodni, kicsit magába nézni – ezáltal a feszültség elmúlhat, utána könnyebb lesz megbeszélni a problémát. A legjobb, ha a vita közben a felek felismerik: ez már nem az a hangnem, amit bármikor is szerettek volna megütni a másikkal szemben. Az a gond, ha nem figyelünk oda vita közben, akkor felszínre törnek olyan egyéb sérelmek, amelyek miatt már egyszerűen nem tudjuk abbahagyni a veszekedést, és később nem akarjuk majd megbeszélni a dolgokat – mondta.

Eltérőek az igényeink, vágyaink – fogadjuk el!

Ebben az időszakban a feleknek nemcsak a kapcsolatukra kell odafigyelniük, hanem arra is, hogy a gondok ne a gyerekeken csapódjanak le. – Nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyerekeknek ugyanolyan nehéz a mostani időszak, mint a felnőtteknek. Ne várjuk el a párunktól és főleg a gyermekeinktől, hogy a maximumot nyújtsák: nem baj, ha most nem lesz kitűnő a gyerkőc, és ne okoljuk magunkat, ha éppen nem tudjuk úgy átadni a tudást a gyermeknek, ahogyan a pedagógus – hiszen nem vagyunk képzett tanítók. Érdemes a többi szülővel, tanárral beszélni ebben az időszakban, tanácsot kérni, egymást segíteni. Fontos az egymás támogatása, hogy ne érezzük: egyedül maradtunk – mondta a Napló érdeklődésére Lévai Lívia.

– Nem vagyunk egyformák, tehát nem ugyanúgy igényeljük a szeretetet sem, viszont úgy kell megadni a társunknak, ahogyan ő igényli. Tehát, ha a párunk fontosnak tartja a kedves szavakat, a dicséretet, akkor tegyünk eleget, még akkor is, ha ez számunkra elhanyagolandó. Az elején furcsa lehet, ha olyan dolgokat teszünk egy kapcsolatban, ami nekünk egyébként nem lenne természetes, de higgyük el, ez nagyon jót tesz egy kapcsolatban – fűzte hozzá a szakember.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában